Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 2n
Sutra: 6° 6° 2n
19. siječnja 2020.
Zemlja partner

Hrvatska na najznačajnijem svjetskom sajmu: Predstavljamo najbolje što imamo od prehrambene industrije i poljoprivrede

snimio Boris Šćitar
snimio Boris Šćitar
Autor:
Objavljeno: 16. siječanj 2020. u 12:59 2020-01-16T12:59:00+01:00

Zeleni tjedan će u njemačkoj metropoli od danas do 26. siječnja okupiti oko dvije tisuće izlagača iz 61 države svijeta i predstaviti oko sto tisuća prehrambenih proizvoda

RIJEKA - Hrvatska je zemlja partner na jednom od naznačajnijih svjetskih sajmova prehrambenih proizvoda i poljoprivrede, njemačkom Zelenom tjednu 2020 (Grunewoche 2020) koji se danas svečano otvara u Berlinu. Zeleni tjedan u njemačkoj će metropoli od danas do 26. siječnja okupiti oko dvije tisuće izlagača iz 61 države svijeta i predstaviti oko sto tisuća prehrambenih proizvoda.

Četiri okusa

Tijekom desetak dana održavanja sajma, posjetit će ga više od 400 tisuće posjetitelja. Paralelno s predsjedanjem Vijećem Europske unije, Hrvatska je ove godine zemlja partner jubilarnog 85. izdanja Zelenog tjedna čije će svečano otvorenje biti danas, a sajam će otvoriti hrvatski premijer Andrej Plenković, najavili su iz Ministarstva poljoprivrede koje je nosilac organizacije hrvatskog predstavljanja u Berlinu.

Svečanom otvaranju koje će biti održano u berlinskom City Cubeu, uz premijera će prisustvovati i ministrica poljoprivrede Marija Vučković, predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luka Burilović te brojni dužnosnici iz Hrvatske i svijeta. Hrvatska će delegacija izložbeni prostor sajma s hrvatskim izlagačima obići u petak.

U Ministarstvu poljoprivrede ističu kako će Hrvatska u Berlinu na više od tisuću četvornih metara izložbenog prostora predstaviti svoju poljoprivredu i prehrambenu industriju. Hrvatsku, podijeljenu u četiri okusom karakteristične regije: Istru, Slavoniju, Dalmaciju i središnju Hrvatsku, predstavit će pedesetak izlagača, s autohtonim zaštićenim proizvodima, a posjetitelji sajma će imati i jedinstvenu priliku okusiti proizvode Hrvatske u nacionalnom restoranu u Hali 10, gdje će renomirani hrvatski kuhari pripremati poznata tradicionalna hrvatska jela.

Veliki i mali

U Berlin su tako stigle gotovo sve velike hrvatske prehrambene tvrtke, ali i brojni mali proizvođači i obiteljska poljoprivredna gospodarstva te udruženja, među kojima su primjerice Poljoprivredna zadruga Vrbnik, Vinistra, Klaster hrvatskog pršuta, Udruga proizvođača Paškog sira, Udruga graševina Croatica i brojni drugi.

U strukturi ukupne poljoprivredno-prehrambene razmjene u 2018. godini najznačajnije tržište vanjskotrgovinske razmjene bile su zemlje EU-a s udjelom od 61 posto u izvozu te 86 posto u uvozu. U razdoblju od 2016. do 2018. godine poljoprivredno-prehrambena razmjena s europskim partnerima uvećana je za 13 posto u izvozu i 6 posto u uvozu. U europske zemlje se u tom razdoblju izvozilo najviše čokolade, šećera i ribe, a uvozilo svinjsko meso, pripravci koji se koriste u prehrani životinja i - kruh.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.