Blagdani stvoreni za putovanja

Hrvati će za Uskrs u Kopenhagen, Atenu, Kinu, Portugal…

Davor Žic

Potražnja domaćih putnika za uskrsnim putovanjima rastu dvadesetak posto u odnosu na prošlu godinu, kažu u adratic.net grupi



OPATIJA  Ovogodišnji Uskrs dobrodošao je »plus« turističkim djelatnicima. Naime, u odnosu na prošlu godinu, kada su uskrsni blagdani »pali« na sam kraj ožujka, ove godine očekuje se na Kvarneru dolazak čak 25 posto više gostiju – lani je u kvarnerskim hotelima, kampovima i privatnom smještaju boravilo manje od 10.000 turista koji su ostvarili 32.000 noćenja, dok se ove godine, prema najavama Turističke zajednice Kvarnera, u razdoblju od 18. do 21. travnja očekuje dolazak gotovo 12.500 posjetitelja, te »knjiženje« oko 42.000 noćenja, odnosno čak 10.000 »spavanja« više nego lanjske godine. 


Prvi turistički val stiže već tijekom današnjeg dana, a na graničnom prijelazu Rupa dobrodošlicu će im poželjeti informatorice Turističke zajednice Opatija, odjevene u krinoline kako bi dočarale povijesni štih Stare dame. Uz čestitke, gostima će biti uručeni i pozivi da posjete neka od brojnih događanja koja se u Opatiji planiraju u danima oko Uskrsa, ali i informativni letak kojim se najavljuju manifestacije vezane uz obilježavanje 170 godina organiziranog turizma, pa se opatijski turistički djelatnici nadaju da će to biti dovoljna motivacija da barem dio »uskrsnih gostiju« svoj dolazak ponove i na ljeto.


I dok se u Hrvatskoj očekuju gosti iz Francuske, Velike Britanije, Poljske, Skandinavije, Njemačke, pa čak i iz SAD-a, hrvatski će građani za blagdane – u inozemstvo. Potražnja domaćih putnika za uskrsnim putovanjima rastu dvadesetak posto u odnosu na prošlu godinu, kažu u adratic.net grupi. Hrvati će se na uskrsne blagdane izvan zemlje, u najvećoj mjeri, otisnuti – zrakoplovom, jer je ovo prijevozno sredstvo nadmašilo autobuse koji su dosad bili popularniji. Iz adriatica.net grupe poručuju kako je hit-destinacija Kopenhagen koji je postao traženiji od Pariza, a u samo tjedan dana rasprodana je Atena, dok je vrlo tražena destinacija i Portugal. Ne nedostaje interesa niti za daleka putovanja, pri čemu je apsolutni hit Kina, za koju aranžman stoji gotovo 15.000 kuna po osobi, a popularni su i Dubai, Jordan, Izrael i Maroko, kao i Kuba te Tajlnd.