Predsjednik HSS-a pokrenuo inicijativu

Hrg: Sabor se treba sjećati “lipanjskih žrtava” u Beogradu

Hina

U spomen na zanemarene "Lipanjske žrtve" – Stjepana i Pavla Radića te Basaričeka, Hrg je inicirao proglašenje Dana sjećanja na 20. lipnja 1928. godine



Tog, 20. lipnja 1928. godine, u beogradskoj Skupštini ubijeni su zastupnici Pavao Radić i Đuro Basariček, dok je Stjepan Radić, tadašnji predsjednik HSS-a i vođa hrvatskog naroda teško ranjen te je preminuo 8. kolovoza iste godine.


Ranjeni su bili i zastupnici Ivan Granđa i Ivan Pernar.


U spomen na zanemarene “Lipanjske žrtve” – Stjepana i Pavla Radića te Basaričeka, Hrg je inicirao proglašenje Dana sjećanja na 20. lipnja 1928. godine.




Hrg smatra da bi, uz HSS-ovce koji tradicionalno podsjećaju na taj nemili događaj, i Hrvatski sabor trebao obilježiti taj dan.


Neka to bude komemorativna sjednica ili kratka saborska stanka sa nekoliko prigodnih rečenica, predložio je Hrg ispred biste Stjepana Radića u Hrvatskom saboru. Uz to, HSS predlaže da izaslanstvo Sabora položi vijence na grobove ubijenih zastupnika te na druge načine podsjeti na njihovu smrt.


U HSS-u su, naime, utvrdili da u modernoj hrvatskoj državi, odnosno od 1991. nije upamćeno da se Sabor na bilo koji način prisjetio hrvatskih zastupnika poubijanih u Beogradu, niti da je saborsko izaslanstvo polagalo vijence na grobove ubijenih.


Hrgova inicijativa ‘rezultat’ je znanstvenog skupa o 110-oj godišnjici djelovanja HSS-a. Ove godine navršava se 110 godina neprekinutog djelovanja HSS-a u Domovini, odnosno inozemstvu, stranka smo s najdužim stažem, rekao je Hrg objašnjavajući zašto baš sada inicijativa za Dan sjećanja.


Predsjednik HSS-a poručio je i kako su ideje Stjepana Radića i danas aktualne.


Radić je razmišljao da živežne namirnice uopće ne bi trebalo oporezivati, HSS je govorio i danas govori da ne bi trebalo biti PDV-a na hranu, a sada o tome razmišlja i hrvatska Vlada, rekao je Hrg.