Jahta "Santa Marina" uopće nije smjela isploviti

Horvatinčićev gliser plovio neregistriran

Ana Raić Knežević

Jahte za iznajmljivanje, kako je registriran Horvatinčićev gliser, svake godine moraju napraviti pregled kojim se utvrđuje njihova ispravnost, a Horvatinčićeva tvrtka to je zadnji put učinila 2008. godine



ŠIBENIK - Pomorsku nesreću u kojoj je stradalo dvoje talijanskih državljana Tomislav Horvatinčić skrivio je vozeći neregistrirani gliser! Registracija je istekla prije pune tri godine i od tada gliser »Santa Marina«, u vlasništvu istoimene tvrtke kojoj je predsjednik uprave upravo Horvatinčić, uopće nije smio isploviti na more. Utvrđeno je to tijekom istrage protiv Horvatinčića koji se nalazi u pritvoru u šibenskom zatvoru te ga se kaznenim prijavama tereti za izazivanje pomorske nesreće sa smrtno stradalima i nepružanje pomoći.


Neispravni papiri


Podaci o gliseru dio su spisa u istrazi protiv Horvatinčića, a najnovije otkriće mogla bi biti dodatna otegotna okolnost za zagrebačkog tajkuna.  


Gliser je izgrađen 2007. godine u talijanskom brodogradilištu Itama. Riječ je o plovilu dužine 12,25 i širine 3,95 metara, ukupne snage od 662 kilovata, odnosno 900 konjskih snaga.  




U Hrvatskom registru brodova vodi se kao jahta za iznajmljivanje. I tu je ključ. Naime, prema važećim pravilnicima i Pomorskom zakoniku jahte za osobne potrebe moraju svakih pet godina napraviti tzv. obnovni pregled kojim se utvrđuje njihova ispravnost za plovidbu, ali kod jahti za iznajmljivanje to se mora činiti svake godine.


Prekršaj bez kazne


Na motornom gliseru »Santa Marina«, otkrio je za Novi list izvor blizak istrazi, godišnji pregled napravljen je 2008. godine. Istekom godine dana, znači 2009. godine, prestala je valjanost svjedodžbe o sposobnosti jahte za plovidbu


No, niti tvrtku niti Horvatinčića osobno nije zahvatila nikakva kazna nego je pune tri godine vozio gliser koji uopće nije smio biti na moru i s kojim je naposlijetku prošloga utorka skrivio pomorsku nesreću na moru kod Primoštena zabivši se svom silinom u jedrilicu »Santa Pazienza« usmrtivši talijanske supružnike Francesca Salpietra i Marineldu Patele.


Francesco Salpietro i njegova supuga Marinelda Patella ispraćeni su u srijedu u rodnoj Padovi na posljednji počinak. Osim članova obitelji te prijatelja i poznanika, svoje suosječanje s tragičnom sudbinom para koji je skončao pod naletom Horvatinčićevog plovila došli su izraziti i mnogi građani Padove.


Horvatinčić je obitelji stradalih Talijana ponudio odštetu, no oni za sada o tome ne žele razmišljati, barem ne prije okončanja sudskog postupka.


Opširniji članak pročitajte u tiskanom izdanju Novog lista u četvrtak, 25. kolovoza.