Regionalni Air Policing

Hoće li Mađarska kontrolirati hrvatski zračni prostor?

Hina

 Mađarska i Slovenija 17. siječnja potpisale sporazum prema kojem su mađarski ratni zrakoplovi preuzeli kontrolu slovenskog zračnog prostora



ZAGREB Ministarstvo obrane Republike Hrvatske opovrgnulo je danas da je Hrvatska zatražila od Mađarske da preuzme odgovornost za obranu njezina zračnog prostora, ali je potvrdilo da je Hrvatska srednjeročno i dugoročno zainteresirana za regionalni pristup kontroli zračnog prostora.


»Hrvatska nije tražila od Mađarske pomoć u vezi ovog pitanja jer Oružane snage Republike Hrvatske imaju sposobnost nadzora i zaštite zračnog prostora RH i ne očekuju gubitak te sposobnosti«, reagirao je MORH na vijest AFP-a po kojoj je mađarski ministar obrane Czaba Hende izjavio da će »ako se potpiše sporazum s Hrvatskom, mađarska vojska biti odgovorna za sigurnost ne samo Slovenije, već i Hrvatske«.


MORH je priopćio kako je tijekom boravka u Višegradu u Mađarskoj 14. ožujka na neformalnom sastanku ministara obrane zemalja Srednjoeuropske obrambene suradnje, zamjenica ministra Višnja Tafra izjavila kako je »Hrvatska još uvijek zainteresirana za ispitivanje mogućnosti regionalnog pristupa Air Policingu u srednjeročnom i dugoročnom razdoblju, imajući u vidu trenutnu situaciju«.


»U tijeku je remont hrvatskih zrakoplova kako bi se njihove sposobnosti produžile za sljedećih 5-6 godina. Ovo privremeno rješenje bilo je jedino moguće u trenutnoj financijskoj realnosti. No ono ne predstavlja dugotrajno rješenje izazova koji su pred nama. Mislim da bi regionalni Air Policing zasigurno doprinio većoj operabilnosti među našim zemljama, a također i većim uštedama. Stoga bih cijenila vaša razmišljanja o ovome«, izjavila je Tafra u govoru na temu »Rad i budućnost Srednjoeuropske obrambene suradnje«, pojašnjava MORH.


AFP je muđutim prenio Hendeovu izjavu kako će »zahtjev Hrvatske odrediti odnose između dvije zemlje za duže vrijeme« te da Mađarska jedina u regiji ima lovačke avione četvrte generacije – švedske zrakoplove Saab JAS 39 Gripen.  Također se podsjeća kako su Mađarska i Slovenija 17. siječnja potpisale sporazum prema kojem su mađarski ratni zrakoplovi preuzeli kontrolu slovenskog zračnog prostora.


MORH je u današnjem priopćenju također izvijestio da je tijekom boravka u Ukrajini prošlog tjedna delegaciji Ministarstva obrane službeno prezentirano da su otklonjeni problemi s navigacijskim sustavom na MIG-ovima. »Oprema za testiranje svih komponenti kursnog sustava pokazala je da sve funkcionira i do sada je ukrajinsko-češki tim zajedničkim radom u remontnom zavodu u Odessi provjerio pet zrakoplova koji su spremni za preliminarni prijem od strane hrvatskih stručnjaka«, kaže MORH.


Najavio je da će sredinom tjedna hrvatski tim za nadzor ( voditelj projektnog tima, dva testna pilota i četvero stručnjaka za nadzor remonta ) krenuti u Ukrajinu. Nakon preliminarnog pregleda, koji uključuje i testne letove potvrdit će se jesu li ti zrakoplovi potpuno ispravni i spremni za transport u Hrvatsku.


Hrvatsko ratno zrakoplovstvo poslalo je zrakoplove Mig-21 na remont u Ukrajinu s kojeg su trebali doći još u jesen 2013. godine.