Novi skandal

Hasanbegović se prije 20 godina uslikao s ustaškom kapom; Ministar kulture: Još jedna u nizu podvala

Hina

Zlatko Hasanbegović

Zlatko Hasanbegović

»Ovo je još jedna u nizu podvala i provokacija kojima me se želi ljudski i moralno diskreditirati te politički likvidirati«, stoji u odgovoru ministra Hasanbegovića na upit Hine da komentira spornu fotografiju i tekst pod naslovom »Točka na U«

Tjednik Novosti u broju koji izlazi u petak donosi priču o filofašizmu tada mladog Zlatka Hasanbegovića sredinom devedesetih. Na naslovnici tjednika tako je fotogorafija na kojoj je Hasanbegović snimljen dok na sebi drži ustašku kapu. Također, navodi se kako je u to vrijeme pisao za magazin Nezavisna država Hrvatska, gdje je veličao ustaške uspjehe u Drugom svjetskom ratu te ih prikazivao kao mučenike. Novosti navode i kako je pozivao na “ujedinjenje svih hrvatskih krajeva od Drine do Jadrana”.Ministar Hasanbegović, oko kojeg se već danima lome koplja, za sada nije reagirao na ove napise. Bez komenetara je i Tihomir “Tim” Orešković, premijer koji je ranije Hasanbegovića prozvao antifašistom.

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović insinuacijom, provokacijom i još jednom u nizu podvala kojom ga se želi diskreditirati nazvao je u srijedu objavu fotografije u »Novostima«, glasilu Srpskog narodnog vijeća (SNV), koje navodi da je na njoj Hasanbegović s ustaškom kapom na glavi.


»Ovo je još jedna u nizu podvala i provokacija kojima me se želi ljudski i moralno diskreditirati te politički likvidirati«, stoji u odgovoru ministra Hasanbegovića na upit Hine da komentira spornu fotografiju i tekst pod naslovom »Točka na U« objavljen na internetskoj stranici tjednika »Novosti«.


 »Fotografija objavljena u tjedniku ‘Novosti’, glasilu Srpskog narodnog vijeća, na kojoj je i laiku vidljiva naknadna intervencija, nije snimljena 1996. već 1993. na splitskoj Rivi i manifestaciji 9. bojne HOS-a, postrojbe u sastavu 4. gardijske brigade Hrvatske vojske. Na slici prepoznajem dvojicu pripadnika te postrojbe i dijelove njihove službene odore«, navodi ministar.




 Podsjeća da je riječ o postrojbi čijim su poginulim pripadnicima prije nekog vremena Grad Split i gradonačelnik Ivo Baldasar otkrili spomenik. »Sve ostalo su insinuacije koje nemam namjeru komentirati«, poručuje Hasanbegović.


 Iz Vlade je Hini, na upit o spornoj fotografiji i tekstu, rečeno da »neprovjerene informacije ne komentiraju«.


 »Novosti« uz objavu fotografije navode, među inim, da se Hasanbegović fotografirao s ustaškom kapom 1996. godine te da je u časopisu »Nezavisna Država Hrvatska«, glasilu Hrvatskog oslobodilačkog pokreta, pisao članke o ustašama kao herojima i mučenicima.


 Glavni urednik »Novosti« Ivica Đikić je Hini, upitan za komentar izjave ministra Hasanbegovića, kazao kako se uvidom u časopis »Nezavisna Država Hrvatska« u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) lako može provjeriti je li netko naknadno intervenirao na fotografiji. »U NSK je časopis i u njemu je fotografija. Pa procijenite jesmo li intervenirali«, rekao je.


 Ne zna kada je fotografija snimljena, ali objavljena je u časopisu 1996. godine, kaže Đikić te dodaje da Hasanbegović na glavi ima ustašku kapu. »Ne tvrdim da je na kapi slovo ‘U’, već da je ustaška kapa. Mislim da je ‘U’, ali to se ne vidi na fotografiji. Mi nigdje ne tvrdimo da je na kapi slovo ‘U’, ali u to opravdano sumnjamo i kapa je ustaška«, ustvrdio je te najavio da će »Novosti« vrlo skoro objaviti integralne tekstove koje je Hasanbegović objavljivao u časopisu »Nezavisna Država Hrvatska«.