Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
18. siječnja 2020.
U Zadarskoj županiji godišnje se bilježi tri do sedam ugriza opasnog pauka

HZZO plaća nabavu protuotrova za crnu udovicu

Snimio Marin ANIČIĆ
Snimio Marin ANIČIĆ
Autor:
Objavljeno: 15. srpanj 2013. u 17:28 2013-07-15T17:28:42+02:00

Na pitanje kakvo je stanje 52-godišnjakinje iz Radovina, koju je po navodima medija u subotu ugrizla crna udovica, dr. Đelalija je istaknuo da je pacijentica na odjelu i stabilno

ZADAR U Zadarskoj županiji na godinu se dogodi od tri do sedam ugriza crne udovice, Imunološki zavod ne proizvodi protuotrov, ali Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, koji protuotrov ne nabavlja, plaća bolnicama cijenu po kojoj ga i koliko ga same nabavljaju.
Zadarska Opća bolnica trenutačno ima jedan serum protiv ugriza najotrovnijeg pauka na području Hrvatske, ali voditelj zaraznog odjela zadarske Opće bolnice dr. Boris Đelalija ističe kako su još naručene četiri doze, što je dovoljno za turističku sezonu.
»Imunološki zavod već godinama ne proizvodi protuotrov, a bolnice na obali već neko vrijeme rade na minimumu potrebnih protuotrova. Zadarska opća bolnica trenutačno ima samo jedan serum protiv ugriza najotrovnijeg pauka, ali stižu još četiri doze, što je dovoljno za sezonu«, rekao je dr. Đelalija dodajući kako se serumi trenutačno nabavljaju u Južnoj Africi.
Na pitanje kakvo je stanje 52-godišnjakinje iz Radovina, koju je po navodima medija u subotu ugrizla crna udovica, istaknuo je da je pacijentica na odjelu i stabilno. »Pacijenticu ili nije ugrizla crna udovica ili je imala jako slabe simptome, pa je dežurni specijalist procijenio da joj nije potreban serum te je liječena simptomatski«, rekao je dr. Đelalija.
Na osnovnoj listi lijekova HZZO-a je imunoglobulin – antitoksin, protiv otrova pauka (crna udovica), bez zaštićenog imena i cijene, koji je namijenjen za parenteralnu primjenu, a može se koristiti i na razini primarne zdravstvene zaštite.
U HHZO-u ističu i da, po podatcima Agencije za lijekove i medicinske proizvode, u Hrvatskoj nema proizvođača »seruma protiv crne udovice«.
Zavod je potvrdio kako ne nabavlja taj imunoglobulin jer lijek mora nabaviti ustanova koja ga treba primijeniti.
HZZO ističe da će, budući da taj imunoglobulin nije na valjanoj listi Zavoda sa zaštićenim imenom, niti mu je navedena cijena, naručitelju imunoglobulina platiti cijenu po kojoj je protuotrov protiv ugriza pauka (crna udovica) nabavljen interventnim uvozom. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.