Zbrka zbog revizora

HDZ traži istražno povjerenstvo za privatizaciju Croatia osiguranja

Jagoda Marić

Sabor ili Vlada – tko je nadležan za prodaju Croatia osiguranja Adrisu? / Foto Arhiv NL

Sabor ili Vlada – tko je nadležan za prodaju Croatia osiguranja Adrisu? / Foto Arhiv NL

Ministarstvo financija tvrdi da je privatizacija provedena po važećim propisima, a to tvrdi i tadašnji ministar financija Slavko Linić prema čijem mišljenju su odredbe zakona iz 1992. godine, na koji se poziva revizija, prestale važiti sa završetkom pretvorbe



ZAGREB » Privatizacija Croatia osiguranja provedena je po važećim propisima u Hrvatskoj, odnosno temeljem u to vrijeme važećeg Zakona o upravljanju državnom imovinom u kojem je propisano koje tijelu upravlja tom imovinom i donosi odluke o tome kako se njome raspolaže. Tako je Ministarstvo financija jučer odgovorilo na mišljenje Ureda državne revizije u kojem je istaknuto da je odluku o prodaji Croatia osiguranja Adrisu trebao donijeti Sabor, a ne Vlada. Revizija u svome mišljenju ističe da je privatizacija provedena prema Zakonu o upravljanju imovinom, ali da se nije poštovao Zakon o pretvorbi kapitala društava osiguranja i reosiguranja, koji nalaže da o toj privatizaciji odlučuje Sabor, a ne Vlada. Zanimljivo je da je Zakon o upravljanju državnom imovinom iz 2010. godine izvan snage stavio sve zakone koji se tiču pretvorbe i privatizacije u Hrvatskoj, ali ni i Zakon o pretvorbi kapitala društava osiguranja i reosiguranja. Uz napomenu da je Revizija dala mišljenje, a ne nalog ili preporuku po kojima bi država tijela trebala postupati, Ministarstvo financija ističe da oni daju obrazloženje neslaganja s tim mišljenjem. 


 Smanjena vrijednost


Tako podsjećaju da je Strategijom upravljanja i raspolaganja imovinom u vlasništvu RH društvo Croatia osiguranje nije određeno kao društvo od strateškog interesa za Hrvatsku, nego je određeno kao društvo od razvojnog značenja koje treba restrukturiranje, dokapitalizaciju ili privatizaciju u cijelosti ili u dijelu. Tu strategiju je nakon rasprave, napominju iz Ministarstva financija, potvrdio i Sabor. Zakonom u upravljanju imovinom, objašnjavaju dalje, utvrđeno je da Vlada može, na prijedlog nadležnog ministarstva odlučiti da se dionicama ili poslovnim udjelima u određenom trgovačkom društvu raspolaže i na drugačiji način u cilju ostvarivanja određenih gospodarskih interesa ili izvršavanja obveza Republike Hrvatske. Time su u Ministarstvu financija, misle, dokazali da je privatizacija provedena zakonito, no ne odgovaraju na primjedbu da je prije same privatizacije nekretninama Croatia osiguranja smanjena vrijednost niti na to da je 27 milijuna kuna previše novca plaćenog za savjetnika za privatizaciju. 


  Slavko Linić, koji je u vrijeme privatizacije bio ministar financija ističe da se revizija poziva na zakon iz 1992. godine, koji se tiče samo pretvorbe i da se njegova snaga završava s pretvorbom, dok se Zakon o upravljanju državnom imovinom tiče korištenja te imovine, pa i prodaje, pa je po njemu Croatia osiguranje i privatizirano. 




  – Zakon na koji se oni pozivaju prestao je vrijediti samim time kad je završena pretvorba, odgovara Linić na upit zašto i sporni zakon nije stavljen izvan snage s ostalima. Što se tiče vrijednosti nekretnina, Linić podsjeća da se već godinama govori kako one u Hrvatskoj, stalno padaju, ali kad ovlašteni sudski vještaci to utvrde za nekretnine Croatia osiguranja onda je to nezakonito. 


 Sumnjičava oporba


Potpuno suprotno na stvari gleda HDZ-ovca Goran Marić koji smatra da se privatizacijom Croatia osiguranja trebao pozabaviti DORH te da bi radi toga što odluku nije donio Sabor, nego Vlada, odluku o prodaji Croatia osiguranja trebalo ukinuti. 



“Nesporno je da su mnoge prodaje državnih tvrtki iza sebe ostavile sumnju u pogodovanje kupcima na štetu države, ali ni za jednu državna revizija do prije nekoliko dana nije nedvojbeno utvrdila da je provedena protivno zakonu”, rekao je Marić u Saboru, nakon stanke koju je zatražio u ime Kluba HDZ-a.


Neshvatljivim je ocijenio što je Vlada odluku o prodaji dijela udjela u CO donijela samostalno, iako Zakon o pretvorbi kapitala društava osiguranja propisuje da takvu odluku, na prijedlog Vlade, može donijeti jedino Sabor.


“Vlada upravlja po osjećaju i djeluje snagom dosjetke”, ustvrdio je Marić, a obrazloženja iz Vlade da nije morala poštovati zakon iz 1992., iako je još uvijek na snazi, nazvao je “pučkoškolskom isprikom”.


Upitao je može li opstati protuzakoniti ugovor te pozvao DORH da odgovori na to pitanje. “Budući da kupac uvjerava da je preplatio tržišnu cijenu, njemu treba vratiti uplaćeni iznos, a on neka vrati državi ono što je protuzakonito stekao”, pozvao je Marić.


“905 milijuna i što sada? Hoćemo li se praviti da se ništa nije dogodilo”, upitao je Lesar te ocijenio da bi Sabor od Vlade trebao zatražiti da cijeli pravni posao oko privatizacije CO vrati na početak. (Hina)



  – HDZ će pokrenuti proceduru za osnivanje istražnog povjerenstva za utvrđivanje svih okolnosti i činjenica koje su nastale u svezi prodaje Croatia osiguranja. To je jučer u Saboru novinarima izjavio zastupnik HDZ-a Goran Marić dodavši da »nalazi Državne revizije nedvojbeno upućuju da je privatizacija CO-a bila protivna zakonu jer je o načinu pretvorbe CO-a i privatizacije trebao odlučivati isključivo Hrvatski sabor«. 


  – To definira članak 9. Zakona o pretvorbi kapitala društava osiguranja i reosiguranja, rekao je Marić. Dodao je da je taj Zakon iz 1992. godine, ali nikada nije stavljen izvan snage. 


  – Nalaz Državne revizije baca sjenu na transparentnost cijelog postupka jer sama činjenica da je neposredno prije prodaje vrijednost nekretnina CO umanjena za više od pola milijarde kuna baca i smanjuje potrebnu razinu transparentnosti u jednom tako važnom procesu, rekao je Marić, kojemu je spornija odluka da se smanji vrijednost nekretnina Croatia osiguranja za pola milijarde kuna. Zbog smanjenja vrijednosti nekretnina i revizorsko društvo koje je obavilo reviziju financijskih izvještaja za 2013. godinu, izrazilo je mišljenje s rezervom, jer smanjenje vrijednosti ne odražava kretanja na tržištu nekretnina u 2013. godini.