Nova prosvjednička "struja" utorkom i petkom

HDZ-ovci prosvjednicima bacili 100 kuna

Jasmin Klarić

"Prosvjedi su izgubili intenzitet jer dosad nisu imali glavu i rep", rekao je jedan od prosvjednika iz grupacije koju podupire sedam sindikata



 Protuvladini prosvjedi definitivno će dobiti još jedan organizacijski oblik – osim uobičajenih šetnji srijedom i subotom, sad će jedna prosvjednička grupacija, uz potporu sedam sindikata, prosvjede za pad Vlade organizirati utorkom i petkom. Oni će, kako su rekli na današnjoj tiskovnoj konferenciji, uz inzistiranje da im se imena na spominju, nastojati ukloniti svaki “eliminatorni faktor” i “odmaknuti svako politikanstvo” od prosvjeda, naglašavajući njihov jedini cilj, hitni odlazak aktualne Vlade.


“Prosvjedi su izgubili intenzitet jer dosad nisu imali glavu i rep”, rekao je jedan od prosvjednika, no svi su pažljivo čuvali od toga da kažu kakvu neodmjerenu riječ na račun dosadašnjih organizatora prosvjeda, naglašavajući da podržavaju svaki prosvjed koji ima za cilju rušenje Vlade. Prosvjedi se tako, nakon rapidnog pada broja ljudi koje okupljaju, vraćaju na gušći ritam, srijedom i subotom će ići kao i dosad, a petkom i utorkom u organizaciji druge grupe građana i uz podršku sedam sindikata: Nezavisnog cestarskog sindikata,  Radničkog sindikat HZMO-a, Republičkog sindikata Hrvatske, Sindikata hrvatskih zaštitara i čuvara, Preporoda, Sindikata zaposlenika u socijalnoj skrbi i Sindikata zdravstva i socijalne skrbi.


Prosvjednici su komentirali i jučerašnja događanja na zagrebačkoj Trešnjevci, gdje su se našli oči u oči s HDZ-ovcima koji su proslavljali 21. godišnjicu osnivanja ogranka HDZ-a Trešnjevka i nakon čega je uhićeno 13 prosvjednika. “Nije se radilo o sukobu s policijom, već samo o pasivnom otporu s naše strane”, kazali su, ispričavši zanimljiv detalj; dok su skandirali “Vratite pare”, netko od HDZ-ovaca im je bacio novčanicu od sto kuna, koju su vratili natrag. Također, jedna od HDZ-ovih slavljenica nasrnula je, vele, na prosvjednicu koja je nosila transparent na kojem je pisalo: Nemam za kruh.