Kupujmo prodano

HDZ odlučio: Kupiti INA-u, prodati 25 posto HEP-a, referendum nije potreban

Hina

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

»Dobili smo vrlo čvrstu i snažnu potporu Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a da se Ina vrati Hrvatskoj tj. puna potpora Vladi o ideji otkupa Molovih dionica«, istaknuo je Plenković nakon višesatne sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a na kojoj je bilo riječi o odluci Arbitražnog suda o Ini, aktualnoj situaciju u Hrvatskoj te o predstojećim lokalnim izborima u svibnju.



ZAGREB – Predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak da je Predsjedništvo i Nacionalno vijeće stranke na večerašnjoj sjednici snažno podržalo plan Vlade da se Ina vrati u hrvatsko vlasništvo.


»Dobili smo vrlo čvrstu i snažnu potporu Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a da se Ina vrati Hrvatskoj tj. puna potpora Vladi o ideji otkupa Molovih dionica«, istaknuo je Plenković nakon višesatne sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a na kojoj je bilo riječi o odluci Arbitražnog suda o Ini, aktualnoj situaciju u Hrvatskoj te o predstojećim lokalnim izborima u svibnju.


Najviša tijela HDZ-a smatraju da rad na modelu otkupa dionica treba nastaviti, a najprimjerenijim načinom smatraju inicijalnu javnu ponudu po modelu 25 posto minus jedna dionica HEP-a.




Upitan za komentar izjave čelnika Mosta Bože Petrova da prodaja dijela HEP-a nije jedina opcija kako bi se Ina vratila Hrvatskoj, odgovorio je kako je po njihovu dubokom uvjerenju to najbolji model od svih modela.


Vladin model otkupa dionica Ine je najbolji i najučinkovitiji


»Što se nas tiče od svih mogućih modela, ovo je po našem dubokom uvjerenju najbolji i najučinkovitiji model. Model koji bi generirao i naše tržište kapitala. Smatramo da je HEP, kao naša kompanija, koja je izrazito profitabilna i jako dobro stoji, na taj način u poziciji da se dodatno osnaži, a siguran sam da bi sredstva temeljem inicijalne javne ponude omogućila generiranje dovoljno sredstava za otkup Molovog udjela u Ini«, naglasio je Plenković.


Naveo je i da neće javno objaviti odluku Arbitražnog suda jer je taj čitav proces bio tajan i to je još uvijek.


Upitan o prijedlogu čelnika Mosta Petrova da se ustavno zaštite pojedine tvrtke od strateškog interesa kako se Hrvatskoj ne bi ponovno dogodio »slučaj Ina«, premijer Plenković je podsjetio i da se u Ustavu RH govori o zaštiti hrvatskih prirodnih bogatstava. Smatra da je ta politička inicijativa Mosta više simboličkog karaktera.


»Imam povjerenja u Hrvatski sabor, Vladu koju vodim i stranku koju vodim i siguran sam i da se zakonskim propisima na kvalitetan način može regulirati i osigurati razina upravljačkih prava Republike Hrvatske u ključnim strateškim energetskim kompanijama«, naglasio je Plenković.


Nema nikakve potrebe za referendumom oko prodaje 25 posto dionica HEP-a


Predsjednik HDZ-a, upitan kako komentira inicijativu da građani na referendumu odluče o prodaji 25 posto HEP-a za kupnju dionica Ine od MOL-a, poručio je kako ne vidi nikakve potrebe za organiziranjem referenduma o toj temi jer su to odluke u domeni Vlade RH, Hrvatskog sabora i predstavničke demokracije.


Vezano uz plan uvođenja eura, očekuje da će se u mandatu njegove Vlade približiti ispunjavanju kriterija za njegovo uvođenje.


»U dogovoru s Hrvatskom narodno bankom (HNB), od koje očekujemo temeljite analize, nastojat ćemo da se približimo ispunjavanju kriterija za usvajanje eura«, istaknuo je premijer Plenković. Dodao je i da to ovisi i o partnerima na razini eurozone i EU.


Sredinom veljače bit će kompletirane liste kandidata za lokalne izbore


Istaknuvši kako na predstojećim lokalnim izborima u svibnju HDZ očekuje još bolje rezultate nego su to sadašnji, Plenković je najavio da će sve županijske organizacije HDZ-a u iduća četiri tjedna napraviti konzultacije na razini županijskih odbora te vodstvu stranke predložiti sugestije za kandidate, kako bi sredinom veljače bile kompletirane liste kandidata za sve župane i sve ključne gradove.


Upitan o zahtjevu SDP-a da Vlada povuče Prijedlog akcijskog plana za rasterećenje gospodarstva, koji, tvrde u SDP-u, ukida zaštitu na radu i Hrvatsku ‘vraća u 18. stoljeće’, premijer je rekao da taj Akcijski plan ima 104 mjere u kojem niti jedna od odredbi ne ide za pogoršanjem položaja radnika.