Blizu konačnog dogovora

HDZ i manjinci usuglasili sporazum o suradnji: Pupovac neodređen na upit o Hasanbegoviću

Hina

Foto Tomislav Miletic / PIXELL

Foto Tomislav Miletic / PIXELL

Pupovac je, na ponovljeno pitanje, hoće li dati svoj potpis prije nego što zna ime budućeg ministra kulture, odgovorio da treba sačekati sve faze pregovora, a nakon nje »ćemo imati sve pretpostavke da kažemo da smo se suglasili oko davanja povjerenja Plenkoviću za mandatara«



HDZ i predstavnici osam nacionalnih manjina u četvrtak su na sastanku usuglasili točke predložene u zajedničkom sporazumu u ostvarivanju temeljnih prava nacionalnih manjina koje će biti ugrađene u zajednički program vlade za iduće četiri godine, a idućih dana će usuglasiti programske točke važne za svaku nacionalnu manjinu.


»Temeljem prijedloga predstavnika nacionalnih manjina precizno smo dogovorili koje ćemo elemente iz njega uvrstiti u program buduće vlade. To se temelji na Ustavu RH, ustavnom zakonu i drugim zakonima koji reguliraju prava nacionalnih manjina i na želji HDZ-a da svih osam pripadnika nacionalnih manjina podržava buduću hrvatsku vladu i u cilju kvalitetnog četvregodišnjeg rada«, kazao je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković novinarima nakon dvosatnog sastanka s predstavnicima osam nacionalnih manjina.


Uz to, kazao je, dogovorili su i da će u idućih nekoliko dana obaviti razgovore sa svakim od predstavnika nacionalnih manjina koji će im dostaviti prioritetne točke za buduće operativne programe koje bi vlada napravila za pojedine nacionalne manjine u idućih 60 dana od dobivanja povjerenja.




»Time bi, uz redoviti šestomjesečni dijalog imeđu vlade i predstavnika nacionalnih manjina u Saboru, stvorili sustavni okvir kojim bi pratili provedbu programa vlade i omogućili realizaciju programa za nacionalne manjine«, naglasio je Plenković. Dodao je i da je ozračje na sastanku bilo puno povjerenja i dobre volje da Hrvatska dobije stabilnu parlamentarnu većinu i vladu u kojoj će se poštivati sva prava nacionalnih manjina.


I predstavnik srpske nacionalne manjine Milorad Pupovac kazao je da su na sastanku usuglasili točke koje su predložene u zajedničkom sporazumu o ostvarivanju temeljnih prava nacionalnih manjina koje će biti ugrađene u zajednički program vlade za iduće četiri godine. Ostalo je da u idućih nekoliko dana usuglase programske točke koje su važne za svaku manjinsku zajednicu i koje će postati sastavni dio operativnog programa vlade.


»Te točke su posebno važne i iznimno značajne za ostvarivanje konkretnih prava pripadnika nacionalnih manjina koje zastupamo i vjerujem da ćemo ih u nekoliko dana usuglasiti. Tako ćemo imati sve pretpostavke da naše pregovore privedemo u cijelosti kraju i pristupimo idućoj fazi – pripremi sjednice Sabora  i izglasavanju nove vlade«, naglasio je. Smatra i da bi pregovori, što se manjina tiče, mogli biti gotovi u narednih nekoliko dana. Pupovac nije konkretno odgovorio na novinarski upit hoće li dati svoj potpis ako ministar kulture bude Zlatko Hasanbegović kako je to zahtijevao, kazavši da o tome, kao ni na prvom sastanku, nisu razgovarali


I predsjednik HDZ-a Plenković kazao je da su sve spekulacije u medijima vezano uz sastav vlade »račun bez krčmara« jer nikakvog razgovora s Mostom ili predstavnicima manjina nije bilo o sastavu vlade, niti će ih još biti. Poručio je i da o sastavu vlade odlučuje onaj tko od predsjednice Republike dobije povjerenje da bude mandatar. »Kada za to dođe vrijeme onda ćemo govoriti o konkretnim imenima, rekao je Plenković.


Pupovac je, na ponovljeno pitanje, hoće li dati svoj potpis prije nego što zna ime budućeg ministra kulture, odgovorio da treba sačekati sve faze pregovora, a nakon nje »ćemo imati sve pretpostavke da kažemo da smo se suglasili oko davanja povjerenja Plenkoviću za mandatara«. »Na njemu je da, na osnovi povjerenja kojeg gradimo, donese najbolje odluke što se tiče sastava buduće vlade«, rekao je Pupovac.


Na novinarski upit negirao je spekulacije da je Most od nacionalnih manjina tražio da s HDZ-om ne potpisuje ništa prije nego se Most i HDZ dogovore, kazavši da o tome nemaju saznanja. Naveo je i da nisu razgovarali o tome kako će predstavnici nacionalnih manjina percipirati u vlasti, već o stvarima i prioritetima važnim za pripadnike nacionalnih manjina, a onda će temeljem njih biti usuglašeno kako će se prioriteti riješavati i pripadnici nacionalnih manjina u tome sudjelovati.


Vezano uz upit inzistiraju li na poštivanju na poštivanju Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina, Pupovac je rekao uz pitanje uporabe službenog jezika i pisma ravnopravno tretiraju i pitanja vezana uz obrazovanje, razvoja te manjinskih institucija, To su pitanja, naglasio je, koja ravnopravno tretiramo i nijednom ne dajemo poseban status. »Rješavanje tih pitanja nas približava, a ne udaljava«, kazao je.