Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
18. rujna 2019.
Širi se Antikukuriku koalicija

HDZ i Zagorska demokratska stranka potpisali koalicijski sporazum

Foto Nenad REBERŠAK
Foto Nenad REBERŠAK
Autor:
Objavljeno: 30. prosinac 2013. u 15:15 2013-12-30T15:15:33+01:00

KRAPINA  Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Tomislav Karamarko i predsjednik Zagorske demokratske stranke Stanko Belina potpisali su danas u Krapini koalicijski sporazum na nacionalnoj razini i najavili zajednički izlazak na sljedeće parlamentarne izbore.

 Zagorska demokratska stranka (ZDS) pridružila se koaliciji stranaka desnog centra koja će, rekao je Karamarko, pobijediti na sljedećim parlamentarnim izborima.

 Osim HDZ-u, ZDS se pridružio Hrvatskoj seljačkoj stranci, Bloku umirovljenici zajedno, Hrvatskoj stranci prava i Hrvatskoj demokršćanskoj stranci u izlasku na parlamentarne izbore, rekao je nakon potpisivanja sporazuma Karamarko te dodao da su stranke »velike obitelji desnog centra« istog usmjerenja, a dijele ih nijanse. Svih šest stranaka imaju iste probleme, ali i isti način razmišljanja kad su u pitanju rješenja tih problema, istaknuo je.

Hrvatska od Domovinskog rata nije bila tako ugrožena, aktualna vlast dovela ju je do samog bankrota i ruba ponora, a rastuća nezaposlenost uzrokovana je nesnalaženjem, neinventivnošću i neznanjem Vlade, ustvrdio je.

 Na novinarsko pitanje hoće li biti daljnjeg širenja koalicije, Karamarko je odgovorio da je »veliki interes drugih stranaka« i da se sve više birača, kako je rekao, »okreće toj koaliciji koja je pobjednička«. To je zato što je ona autentična, narodnjačka koalicija s gospodarskim programom koji nudi nekoliko konkretnih projekata, rekao je, dodajući da će o tome biti više riječi sljedećih mjeseci. Kroz gospodarski program dat će poticaj građanima i poduzetnicima i vodit će balansiranu poreznu poltiku, kazao je.

 »Drugi važan zadatak pred koalicijom je očuvanje identiteta hrvatskog naroda«, rekao je i dodao kako je ova vlast »napravila nekoliko nastraja na identitet hrvatskog čovjeka s ciljem da mu oduzme njegovo porijeklo i budućnost«. Istaknuo je da tu koaliciju čine »narodnjačke stranke koje reflektiraju duh hrvatskog naroda i čiji je zadatak takve nasrtaje zaustaviti«.

 Predsjednik ZDS-a Stanko Belina rekao je da je današnje potpisivanje sporazuma samo nastavak suradnje tih dviju stranaka s kraja devedesetih godina prošlog stoljeća te nastavak dobre suradnje ZDS-a i HDZ-a u Krapinsko-zagorskoj županiji na ovogodišnjim lokalnim izborima. Budući da ZDS ima svoje organizacije u Varaždinskoj županiji te gradu Zagrebu, logično je bilo da potpišemo sporazum i na nacionalnoj razini, rekao je Belina.

Kategorički je odbio mogućnost da u ovom trenutku koaliraju s nekim iz Kukuriku koalicije u kojoj, po njegovim riječima, ima velikih sukoba.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.