Oteo se kontroli

HDZ: Šeks nam ruši rejting

Dražen Ciglenečki

Više se oko nekih bitnih stvari ne konzultira čak ni s predsjednicom koja ne zna što bi s njim. U javnosti se ponovno stvara dojam da u HDZ-u Šeks vuče sve konce, a ne naša predsjednica, rekao je jedan bliski suradnik Jadranke Kosor



ZAGREB Zastupnici Kukuriku koalicije odlučili su do kraja ovog saziva bojkotirati rad Sabora zbog ponašanja Vladimira Šeksa na sjednici Mandatno-imunitetnog povjerenstva. Međutim, nezadovoljstvo sa Šeksom sve je, čini se, veće i u njegovom HDZ-u. To se jučer moglo zaključiti na osnovu razgovora s više visokorangiranih članova HDZ-a. Šeksu se zamjera da radi na svoju ruku, da misli isključivo na sebe i svoje izborne izglede u četvrtoj jedinici, makar na taj način i štetio interesima HDZ-a. Navodno je i predsjednica stranke, premijerka Jadranka Kosor jako ljuta na HDZ-ovog veterana. 


 Beskrajan dan


– Hoće li već jednom završiti ovaj dan, valjda jedan od najgorih za našu stranku, rezignirano je Jadranka Kosor govorila u srijedu poslijepodne u jednom društvu stranačkih kolega. Mislila je pritom na lapsus zamjenika predsjednika HDZ-a Darka Milinovića koji je na skupu stranke u Zadru rekao »i na kraju, zašto nećemo glasovati za Hrvatsku demokratsku zajednicu«. Ali, ponajviše na Šeksovu predstavu u Saboru i njegov verbalni obračun sa SDP-ovom Gordanom Sobol. 



    U vodstvu većinske stranke procjenjuju da svi Šeksovi potezi proizlaze iz njegove zabrinutosti za rezultat izbora u četvrtoj jedinici, u kojoj će on tradicionalno biti prvi na HDZ-ovoj listi, ali ovaj put mu ozbiljno prijeti HDSSB. Nemilosrdni dueli između zastupnika Glavaševe stranke, posebno Dinka Burića, i Šeksa obilježavaju saborske sjednice već mjesecima. Šeksa pritom naročito peče kad ga Burić i kolege podsjećaju kako je prije šest godina nabrajao »otkriti, identificirati, uhititi, transferirati« Antu Gotovinu.





    – Šeks kao da se oteo kontroli, više se oko nekih bitnih stvari ne konzultira čak ni s predsjednicom koja ne zna što bi s njim. U javnosti se ponovno stvara dojam da u HDZ-u Šeks vuče sve konce, a ne naša predsjednica, rekao nam je jedan bliski suradnik Jadranke Kosor. Iz više izvora u HDZ-u doznali smo da uopće nije bilo predviđeno da Šeks istupa na sjednici Mandatno-imunitetnog povjerenstva nego da samo instruira HDZ-ovce u tom tijelu što da govore u vezi sa skidanjem zastupničkog imuniteta Željku Jovanoviću. 


    – Što je Šeks tamo tražio? Naravno da on, kao i svaki drugi zastupnik, može sudjelovati na sjednicama svih parlamentarnih odbora, bez prava glasa, ali Šeks je na MIP-u napravio štetu HDZ-u. Sad se samo priča o njegovom napadu na Sobol, a ne o Jovanoviću. Opet SDP-ovci ispadaju žrtve, dok se nas iz HDZ-a tretira kao primitivce. Šeks nikako da shvati da mediji HDZ-u ne opraštaju ono na što zažmire ljevici, žalio se jučer na Šeksa važan član HDZ-a. 


 Ruši rejting


– Šeks je razumljivo nervozan. Ali, sve ima svoje granice, ne može on voditi samostalnu kampanju i HDZ sebi podrediti. Šeks nam ruši rejting. Evo, taj zakon o ništetnosti akata bivše JNA, to je Šeksov projekt i on ga gura, bez obzira na upozorenja što nam stižu iz Bruxellesa. Makar takav zakon ne bi hrvatskim braniteljima jamčio nikakvu pravnu zaštitu. A sad mi inzistiramo na tom zakonu i tražimo raskidanje sporazuma državnih odvjetništava Hrvatske i Srbije dok istovremeno Mladen Bajić temeljem tog sporazuma šalje u Beograd dokaze za optužnicu protiv Aleksandra Vasiljevića. Apsurdno, zaključuje naš sugovornik kojeg frustrira Šeksovo »pretvaranje HDZ-a u instrument vlastite promocije«.