Partnerski odnos

HDSSB-ovac odmrzava mandat: Glavaš se vraća u Sabor kako bi podržavao – Plenkovića

Dražen Ciglenečki

S obzirom da je 2005. Ivo Sanader u dramatičnim okolnostima isključio Glavaša iz HDZ-a, ovo će stoga, što se tiče te stranke, biti i faktično njegova politička rehabilitacija. On će, znači, biti i u partnerskim odnosima s Vladimirom Šeksom



ZAGREB Za dva mjeseca Branimir Glavaš vratit će se u Sabor. On je 2. studenog prošle godine svoj zastupnički mandat stavio u mirovanje, trenutačno ga mijenja kolega iz HDSSB-a Josip Salapić, ali odmrznut će ga 2. svibnja, prvog dana kad mu to zakon omogući.


– Napustio sam Sabor kako bih svojim političkim iskustvom pomogao u procesu stabiliziranja HDSSB-a, nakon pokušaja unutarstranačkog puča Vladimira Šišljagića i ostalih. Sačuvali smo stranku i 2. svibnja, kad istekne šestomjesečni zakonski rok tijekom kojeg nisam mogao odmrznuti mandat, opet ću biti u Saboru, rekao nam je jučer Glavaš.


Pravna dvojba


Salapić će se, pak, vratiti na svoje radno mjesto u Hrvatskoj pošti, gdje se zaposlio neposredno prije nego što je otišao u Sabor. Glavašev povratak u parlament možda je i motiviran činjenicom da postoji pravna dvojba je li ga Salapić uopće mogao zamijeniti. Mandatno-imunitetno povjerenstvo, a potom i Sabor, potvrdili su mandat Salapiću, ali to osporavaju Šišljagić i Dinko Burić, koji su na listi HDSSB-a u četvrtoj jedinici, za razliku od njega, dobili više od deset posto preferencijskih glasova. Mostov predsjednik Odbora za Ustav Robert Podolnjak na nedavnoj je sjednici predložio da to tijelo usvoji tumačenje prema kojem su Glavaša mogli mijenjati Šišljagić ili Burić, a ne Salapić, no HDZ-ovi zastupnici su prije glasovanja minirali kvorum.

Naime, u međuvremenu je HDSSB postao dio parlamentarne većine i Salapić glasuje za Vladu Andreja Plenkovića. Dakle, kad Glavaš za manje od dva mjeseca aktivira zastupnički mandat, bit će HDZ-ov koalicijski partner. Kao i Salapić sudjelovat će s HDZ-ovim zastupnicima na zajedničkim sjednicama klubova parlamentarne većine.


U Klubu s Kosorom




S obzirom da je 2005. godine Ivo Sanader u dramatičnim okolnostima isključio Glavaša iz HDZ-a, ovo će stoga, što se tiče te stranke, biti i faktično njegova politička rehabilitacija. Glavaš će biti u statusu zastupnika koji podržava premijera i predsjednika HDZ-a. U Klubu će biti zajedno s Darinkom Kosorom iz HSLS-a, Goranom Dodigom iz Hrvatske demokršćanske stranke i Brankom Hrgom. Glavaš se ne vraća u HDZ, ali će, znači, biti u partnerskim odnosima s Vladimirom Šeksom, čovjekom s kojim je politički bio iznimno povezan, ali su se i politički i ljudski razišli 2005. Podsjetimo, u srpnju prošle godine Vrhovni sud ukinuo je Glavaševu presudu za ratni zločin i ponovno će mu se suditi.