Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 1
Sutra: 6° 6° 1
28. veljače 2020.
Ferragosto

foto Gužve na cestama: Granični prijelazi vrve turistima, turistički djelatnici trljaju ruke

Foto R. Brmalj
Foto R. Brmalj
Autor:
Objavljeno: 5. kolovoz 2017. u 16:58 2017-08-05T16:58:58+02:00

Carinici će nam uvijek neslužbeno reći da su u ovo vrijeme na Rupi pravi turisti, odnosno Nijemci i Austrijanci kojima Hrvatska nije tranzitno područje, već odabrana turistička destinacija

RIJEKA Prvog kolovoškog vikenda tradicionalno očekujemo i dočekujemo turiste iz Italije kojima počinje ferragosto. Još ih ove sezone nije bilo među prvih pet po broju dolazaka i noćenja i pretpostavlja se da će, kad se zbroje kolovoški rezultati, Talijani ući u top 5 naših najbrojnijih turista. Sukladno tome je povećan promet na graničnom prijelazu Pasjak bio očekivan, dapače poželjan prizor na Pasjaku preko kojega Talijani običavaju ulaziti u Hrvatsku.

Talijani? Ne baš samo oni, jer ferragosto je počeo i svim državljanima drugih zemalja koji rade u Italiji, pa je kao i svake godine poveći postotak ljudi koji ulaze u Hrvatsku sačinjen od državljana Albanije, Kosova i BiH. Puno ih je i stvaraju privid navale Talijana na Jadran, a zapravo će Hrvatsku iskoristiti samo kao tranzit do svoje domovine. A, ni Talijani previše ne hrle u Hrvatsku. Poznato je da ih najveći broj ljetuje u vlastitoj zemlji, a ostali, prema ovogodišnjim analizama, najviše idu u Španjolsku, Francusku, cjenovno vrlo dostupnu Grčku, a od ove godine i na albansku obalu.

G0508B16

Statistika i eVisitor će pokazati pravo stanje, no na Pasjaku u pojedinim jutarnjim intervalima danas se čekalo do sat vremena na ulazak u Hrvatsku, i to na četiri ulazne trake, no uglavnom su vozila ulazila na 3 trake i čekala oko 20 minuta. Zamjetna kolona bila je ujutro na izlazu iz Hrvatske na graničnom prijelazu Rupa, čekalo se na izlaz i po 40 minuta, a vozila su izlazila na tri trake. Gužvi su pridonijeli slovenski granični policajci koji su radili kontrole i usporavali protok vozila, no brojač je pokazao da je od 00 do 13 sati ipak više vozila ušlo u Hrvatsku, nego izašlo iz nje (5.500 ulaz i 4.152 izlaz), dok je na Pasjaku za to vrijeme u Hrvatsku ušlo 6.562 vozila, a izašlo ih tek 2.520.

G0508B25

Carinici će nam uvijek neslužbeno reći da su u ovo vrijeme na Rupi pravi turisti, odnosno Nijemci i Austrijanci kojima Hrvatska nije tranzitno područje, već odabrana turistička destinacija. U kolovozu zapravo i očekujemo još milijun dolazaka iz Njemačke, jer su zajedno s talijanskim ferragostom počeli i školski praznici u Bavarskoj i Baden-Württembergu, pokrajinama iz kojih se inače realizira oko polovica svih dolazaka i noćenja s njemačkog tržišta. Očekuje se ukupno oko 2.5 milijuna dolazaka te da će ovo biti najbolja godina za hrvatski turizam s njemačkog tržišta u povijesti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.