Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
9. prosinca 2019.
Bizarni napad na aktualnog predsjednika

Gredelj: Zbog Titove biste okončat ću političku karijeru Ive Josipovića

Spreman ići i do Strasbourga – Vladimir Gredelj / Foto D. JELINEK
Spreman ići i do Strasbourga – Vladimir Gredelj / Foto D. JELINEK
Autor:
Objavljeno: 13. prosinac 2014. u 10:40 2014-12-13T10:40:00+01:00

Odvjetnik Vladimir Gredelj podnio je kaznenu prijavu protiv Ive Josipovića  jer smatra da je držanje Titove biste na Pantovčaku protuustavno, a da Josipović to radi i još prima plaću kao predsjednik. Čak se nada da bi  aktualni predsjednik  mogao i završiti u zatvoru

ZAGREB  U srijedu je predsjednik Ivo Josipović osuđen za veleizdaju, a jučer je, pak, zaradio kaznenu prijavu zbog Titove biste koju je u Ured predsjednika još prije puno godina donio Franjo Tuđman. Veleizdajnikom ga je proglasilo Hrvatsko nacionalno etičko sudište, prihvativši svih 14 točaka optužnice u kojoj se govori o opsežnoj Josipovićevoj antihrvatskoj djelatnosti.

U optužnici koju su sročili ljudi poput Josipa Jurčevića, Zvonimira Hodaka i Zdravka Tomca, a potvrdio je Zvonimir Šeparović, predsjednik Vijeća Hrvatskog nacionalnog etičkog sudišta, navodi se, primjerice, da je Josipović »Ured predsjednika pretvorio u jedno od središta društvene moći u kojem se zagovaraju protuhrvatski interesi u korist političkih i drugih interesa Republike Srbije«. No, Josipović zbog ovog, naravno, neće trpjeti nikakve pravne posljedice, riječ je o simboličnom pokušaju njegove političke diskreditacije neposredno prije predsjedničkih izbora.

Koketiranje

Sasvim je drukčija stvar s kaznenom prijavom koju je protiv predsjednika podnio odvjetnik Vladimir Gredelj, koji se nada da bi Josipović mogao i završiti u zatvoru. Ta se prijava temelji na članku Kaznenog zakona koji propisuje da će se kaznom zatvora od jedne do deset godina kazniti službena osoba koja iskoristi ili prekorači svoje ovlasti, a pritom i pribavi sebi znatnu imovinsku korist. Gredelj smatra da je držanje Titove biste na Pantovčaku protuustavno, a da Josipović to radi i još prima plaću kao predsjednik. Zato je od Državnog odvjetništva zatražio da mu odredi pritvor i kao mjeru opreza zabrani obnašanje predsjedničke dužnosti, jer postoji opasnost da će Josipović ponoviti kazneno djelo, odnosno da neće izbaciti spornu bistu. U obrazloženju prijave Gredelj upozorava da Josipović na ovaj način »koketira s Titovom ličnošću i zločinima te iskazuje svoje ideološko opredjeljenje usmjereno na rehabilitaciju bivšeg režima iako je u demokratskom društvu nužno eliminirati svaku simboliku, pojmove i likove koji izravno asociraju na jugokomunistički režim i njegovu glorifikaciju«.

Rezolucije EP-a

Josipović je 22. lipnja u šumi Brezovica, prilikom obilježavanja Dana antifašističke borbe, u svojem govoru istaknuo da je »Franjo Tuđman u Ured predsjednika stavio Titovu bistu i ona će biti tamo do kraja mojeg mandata, a siguran sam i u uredu budućeg predsjednika«. Na osnovu te  izjave Gredelj je prijavio Predsjednika Republike.

Nije od onih koji mirno stoje sa strane

Gredelj ne negira da je prijavu podnio kako bi pridonio pokušajima sprječavanja Josipovićevog reizbora.
– Nisam od onih građana koji samo mirno stoje sa strane, ja uvijek želim sudjelovati. Činjenica je da se Josipović opredijelio za totalitarizam, a protiv demokracije i, naravno, da ne želim da on dobije još jedan predsjednički mandat. Učinit ću sve što je u mojoj moći da ga onemogućim u tome, rekao nam je Gredelj.

– Josipović s Titovom bistom krši četiri rezolucije Europskog parlamenta. Spreman sam zato ići i do Europskog suda za ljudska prava, na kojem ću sigurno dobiti, a to će onda značiti kraj Josipovićeve političke karijere, zaključuje Gredelj, koji je prije mjesec dana zatražio od Ustavnog suda ocjenu ustavnost Titove biste u Uredu predsjednika.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Prelazak na DVBT-T2 signal ne znači da morate kupovati novi televizor ili prijemnik
Novi sustav odašiljanja televizijskog signala pred vratima

Prelazak na DVBT-T2 signal ne znači da morate kupovati novi televizor ili prijemnik