Migracijski val

Grčka zbog migranata puca po šavovima, za masovni dolazak migranata se sprema i Hrvatska

Hina

Reuters

Reuters

Jedna od predviđenih mjera je »osiguranje kapaciteta« u slučaju masovnog priljeva migranata morskim putem. »U tijeku su aktivnosti za pronalaženje objekata za smještaj velikih skupina nezakonitih migranata morem«, izvijestio je MUP



ZAGREB  Potresne slike stizale su ovoga tjedna s grčkih otoka – na otoku Kosu izbili su u utorak sukobi između stotina migranata i policajaca koji su ih pokušali premjestiti na nogometno igralište zbog registracije, dok je istovremeno UN-ova agencija za izbjeglice, UNHCR, upozorila da na otocima vlada potpuni kaos jer se Grčka ne može nositi s dosad neviđenim valom migranata. Prema podacima agencije za nadzor vanjske granice Europske unije, Frontexa, samo u srpnju preko grčkih granica ušlo je u EU više migranata nego u cijeloj prošloj godini.


Do početka kolovoza, u Europu je morskim putem stiglo više od 220 tisuća migranata, od čega preko 120 tisuća u Grčku. Zbog situacije u toj zemlji, europski povjerenik za migracije Dimitris Avramopulos pozvao je zemlje članice EU-a da osiguraju dodatnu opremu i stručnjake za postojeću zajedničku operaciju na tom području. Prema informacijama iz Europske komisije, Avramopulos je poslao pismo europskim ministrima unutarnjih poslova kako bi članice dale dodatni doprinos, među ostalim, i operaciji »Poseidon Sea« koju koordinira Frontex, a odvija se već godinama u istočnom Mediteranu.


»Poseidon Sea«


Hrvatska u toj operaciji sudjeluje od 2012. godine, a tijekom ove godine, od srpnja nadalje, namjerava poslati ukupno 37 policajaca, u nekoliko rotacija, te dva vozila, jedno opremljeno termovizijskom kamerom i jedno ophodno vozilo. Prema informacijama iz Ministarstva unutarnjih poslova (MUP), na grčkim otocima Chios i Kos, gdje je velik broj migranata, već je u srpnju bilo osam hrvatskih policajaca. Krajem srpnja poslana je druga smjena, također od osam službenika, dok će jedan policijski službenik u kolovozu obavljati službu na otoku Lezbos. U MUP-u napominju da u operaciji »Poseidon Sea« sudjeluje još 18 europskih država.


Zaštita granice




Dok hrvatski policajci, a i vojnici sudjeluju u europskim operacijama (uz »Poseidon«, i u akciji »Triton«, južno od Italije), Hrvatska se također priprema za mogući val migranata morem. Proizlazi to iz izvješća o integriranom upravljanju granicom, koje je nedavno usvojila Vlada. U tom dokumentu navodi se da MUP, skupa s drugim državnim službama, radi na pripremi planova za povećan broj nezakonitih migranata morem. Jedna od predviđenih mjera je »osiguranje kapaciteta« u slučaju masovnog priljeva migranata morskim putem. »U tijeku su aktivnosti za pronalaženje objekata za smještaj velikih skupina nezakonitih migranata morem«, izvijestio je MUP.


Na pitanje znači li to da smatraju da će doista doći do pojačanog migracijskog pritiska na morskoj ruti te kad takav scenarij eventualno očekuju, u Ministarstvu ističu tek da su »rute kretanja nezakonitih migracija promjenjive i ovise o poduzimanju mjera zaštite državne granice, ali i o raznim drugim faktorima«. Granična policija, dodaju, planira i provodi mjere na zaštiti državne granice »sukladno analizi rizika«, a »moguća promjena ruta kretanja u određenom razdoblju jedan je od važnih faktora kod planiranja potrebnih ljudskih resursa i materijalnih sredstava«.