Ima i pozitivna strana

Grčić: Odustajanje od Južnog toka poticaj za bržu gradnju LNG-a

Hina

"Mislim da će 'cijena' tog projekta na taj način još više rasti. Jer to je alternativni izvor dobave plina u ovaj dio Europe, ne govorim samo o hrvatskom tržištu nego i o tržištu susjednih zemalja", rekao je Grčić odgovarajući na novinarski upit što jučerašnja poruka ruskog predsjednika Vladimira Putina iz Ankare da neće biti ništa od Južnog toka znači za Hrvatsku i za LNG terminal



ZAGREB – Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić izjavio je u utorak kako odustajanje Rusije od izgradnje plinovoda Južni toka može biti dodatni poticaj da se hrvatski projekt LNG-a što brže realizira.


“Mislim da će ‘cijena’ tog projekta na taj način još više rasti. Jer to je alternativni izvor dobave plina u ovaj dio Europe, ne govorim samo o hrvatskom tržištu nego i o tržištu susjednih zemalja”, rekao je Grčić odgovarajući na novinarski upit što jučerašnja poruka ruskog predsjednika Vladimira Putina iz Ankare da neće biti ništa od Južnog toka znači za Hrvatsku i za LNG terminal.


Za neke prostore Hrvatske vjerojatno je možda bilo rješenje i priključivanje na Južni tok, a za neke druge naše strateške interese svakako da zbog same lokacije i pozicioniranja projekta LNG terminala, ovo može biti dodatni poticaj da se taj projekt što brže realizira, kazao je Grčić.




Dodao je kako je jutros imao priliku razgovarati s predstavnicima Europske investicijske banke o planu predsjednika Europske komisije Jean-Claude Junckera i listi projekata za taj plan.


“Ponovo smo se dodirnuli upravo LNG projekta za kojeg mislimo da ispunjava sve kriterije Junckerove inicijative i da bi možda mogao biti jedan od prvih koji će se realizirati kroz tu inicijativu ako sve bude išlo svojim tokom u samoj Europi pa onda i u Hrvatskoj”, rekao je Grčić odgovarajući na pitanja novinara nakon panel diskusije “Pitajte Vladu” održane u sklopu XVIII. nacionalnog savjetovanja u gospodarstvu i poduzetništvu.