Apel pravosuđu

Grbin zbog veličanja ustaštva traži sankcije za Glasnovića, Puhovski: “Glupost ne treba kažnjavati”

Zlatko Crnčec

Druge zemlje zbog takvih izjava izriču i zatvorske kazne – Peđa Grbin / Foto D. KOVAČEVIĆ

Druge zemlje zbog takvih izjava izriču i zatvorske kazne – Peđa Grbin / Foto D. KOVAČEVIĆ

U NDH-u je bio pozdrav Za dom spremni i novac se zvao kuna. Kako to da Miloradima Pupovcima smeta pozdrav, a ne kuna? – kazao je Željko Glasnović u Australiji na tribini "Kuda ide Hrvatska?"



ZAGREB – Potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin rekao je jučer da izjave kakve je dao nezavisni zastupnik Željko Glasnović u nedjelju u Australiji u nekim europskim zemljama predstavljaju kazneno djelo.


– Bojim se da je gospodin Glasnović prespavao 70 godina i da nije primijetio ni da je Drugi svjetski rat završio, niti kako je završio. Bilo bi dobro da u ruke uzme Ustav Republike Hrvatske, države u čijem najvišem predstavničkom tijelu sjedi, i da pročita što piše u preambuli tog Ustava. Iako sumnjam da bi to kod njega izazvalo bilo kakve promjene. Ono što bih volio je da pravosudni aparat Republike Hrvatske prouči postupke Nizozemske, u kojoj je prethodnog tjedna jedan političar osuđen zbog govora mržnje, ili Austrije u kojoj se za izjave slične, pa i blaže od Glasnovićeve, izricala čak i zatvorska kazna. I da u skladu s praksom zemalja u koje se volimo ugledati pokrene postupak protiv dotičnog gospodina – rekao je jučer Grbin za naš list.


Glasnović je naime na tribini “Kuda ide Hrvatska?” među ostalim rekao: »U NDH-u je bio pozdrav Za dom spremni i novac se zvao kuna«.




– Kako to da Miloradima Pupovcima smeta pozdrav, a ne kuna? – rekao je Glasnović u nedjelju odgovarajući na pitanja hrvatskih iseljenika. Dodao je da ima radnu knjižicu potpredsjednika SDSS-a Milorada Pupovca u kojoj piše “Komunistička partija – član i profešn – optičar”, te da je “Za dom spremni” hrvatski pozdrav i da je NDH bila međunarodno priznata.


– Tko su partizani bili? Po Haškoj konvenciji iz 1908., vi ste njih mogli strijeljati. Oni su bili teroristi – rekao je Glasnović.


Milorad Pupovac nije jučer želio šire komentirati Glasnovićeve izjave, rekavši da je »po našem Kaznenom zakonu zabranjeno veličanje režima koji su odgovorni za genocid i ratne zločine«.


– A NDH je sigurno odgovorna za genocid nad Židovima, Romima i Srbima. Ali kod nas se ove zakonske odredbe još uvijek ne primjenjuju pa onda i Glasnović i njemu slični mogu veličati NDH, a partizanski pokret i NOB proglašavati teroristima – rekao je Pupovac.


Profestor Žarko Puhovski ipak smatra da se Glasnovića ne bi trebalo kazneno goniti.


– Ono što je on govorio je naprosto glupost. A glupost ne treba kažnjavati jer je glupost naprosto ljudsko pravo. On nema pojma o čemu govori pa lupa stvari koje su besmislene. On je naprosto nedovoljno obrazovan čovjek – rekao je Puhovski. Dodao je da su naročito besmislene Glasnovićeve izjave o tome da su partizani bili odmetnici, a NDH međunarodno priznata država.


– Po toj su logici onda četnici Draže Mihailovića bili još legitimniji budući da je Kraljevinu Jugoslaviju priznalo puno više ljudi nego NDH koju nije priznao ni Vatikan. A besmisleni su mu i napadi na kolegu Pupovca. I on i ja smo bili protiv toga da se valuta zove kuna. Ali što da sad radimo, da se iselimo ili da tražimo da plaće dobivamo u stranoj valuti – rekao je Puhovski.