Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1n
Sutra: 8° 8° 1n
14. prosinca 2019.
Doprinos suradnji

Grabar-Kitarović se nada da će ovo biti godina rješavanja otvorenih pitanja Srbije i Hrvatske

Snimio Sergej DRECHSLER
Snimio Sergej DRECHSLER
Objavljeno: 15. veljača 2018. u 15:16 2018-02-15T15:16:00+01:00

Uz »srdačne čestitke i iskrene želje za boljitak i blagostanje Srbije i njezinih građana«, Grabar Kitarović naglašava kako suradnja Hrvatske i Srbije ima poseban značaj

BEOGRAD Srbija danas obilježava Dan državnosti, a među čestitkama upućenim državnom vrhu beogradski mediji posebno su istaknuli poruku hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović predsjedniku Aleksandru Vučiću te njezina očekivanja da će ovo biti godina unapređenja bilateralnih odnosa i rješavanja otvorenih pitanja dviju država.

»Izražavam nadu da ćemo u godini koja je pred nama zajednički raditi na unapređenju bilateralnih odnosa naših dviju država, kao i na iznalaženju načina, zajedno s našim vladama, za rješavanje ključnih otvorenih pitanja, koja ih predugo opterećuju«, navodi predsjednica Grabar Kitarović u čestitki Vučiću u ime državljana Republike Hrvatske i u svoje ime.

Uz »srdačne čestitke i iskrene želje za boljitak i blagostanje Srbije i njezinih građana«, Grabar Kitarović naglašava kako »suradnja Hrvatske i Srbije, kao dva susjeda, ima poseban značaj za cijelu jugoistočnu Europu«.

Republika Hrvatska će, kaže se dalje u čestitki s Pantovčaka koju prenosi ured srbijanskog šefa države, nastaviti prenositi svoja iskustva iz procesa eurointegracija i pružati potporu Republici Srbiji »na zahtjevnom putu prema članstvu u Europskoj uniji i zajedničkoj europskoj budućnosti«.

U Srbiji se danas slavi Dan državnosti, u znak sjećanja na 15. veljače 1804. kada je u Orašcu, u Šumadiji, počeo Prvi srpski ustanak za oslobođenje od višestoljetne vlasti Turaka, te isti dan 1835. godine kada je donesen prvi moderni ustav Srbije i jedan od prvih suvremenih ustava u tadašnjoj Europi.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.