Predsjednica u Rijeci

Grabar-Kitarović: Razočarao me dosadašnji rad povjerenstva za Agrokor, očekivala sam da će biti manje politiziranja

Hina

»Upozoravala sam na to da se zakon može promijeniti i na Saboru je da donese odluke u tom smislu, dakle, da li će neke odluke donijeti ili neće donijeti«, rekla je.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar– Kitarović rekla je u utorak kako je razočarana dosadašnjim radom saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor. Predsjednica je, na pitanje treba li se nastaviti rad istražnog povjerenstva za Agrokor, odgovorila da podizanjem pravomoćne optužnice po zakonu prestaje rad povjerenstva.

»Upozoravala sam na to da se zakon može promijeniti i na Saboru je da donese odluke u tom smislu, dakle, da li će neke odluke donijeti ili neće donijeti«, rekla je.


Očekivala sam da će u radu povjerenstva biti više ozbiljnosti i manje politiziranja


Istaknula je kako od početka podržava rad svih državnih institucija da se rasvijetli stanje u Agrokoru – kako je i zašto nastala sadašnja situacija te da se utvrdi odgovornost i krivnja.


»Prije svega, tu je riječ o pravosudnom procesu i očekujem da pravosuđe odigra primarnu ulogu, no i Sabor može postaviti određene parametre. To je možda bila dobro naučena lekcija da se ubuduće izbjegnu takve situacije, no zato treba davati i zakonska rješenja i prijedloge, upravo se to očekuje od zakonodavnog tijeka kao što je Sabor«, naglasila je predsjednica Grabar Kitarović nakon što je obišla klizište i oštećenje na cesti Grohovo – Lopača.Predsjednica je istaknula da ju je dosadašnji rad povjerenstva razočarao jer je očekivala da će dati više odgovora, da će biti ozbiljniji, da će biti manje politiziranja.»Držim da rad takvog povjerenstva, ako će se nastaviti, mora biti usmjeren na rasvjetljivanje istine o Agrokoru, a ne na politiziranje, prebacivanje krivnje ili slično, jer svi želimo znati što se događalo i da svi odgovorni za to i odgovaraju«, rekla je.

Želim da Hrvatska bude energetski neovisna


Predsjednica Grabar Kitarović rekla je o da nema saznanja o tome koja zapadna tvrtka je, prema izjavi američke veleposlanice, zainteresirana za otkup dionica Ine od Mol-a.»Ranije se, prije više od godine dana, pričalo o češkoj tvrtki, ali nisam sigurna da je riječ o tome«, rekla je te dodala da njoj osobno nije prenijela takve stavove.Na pitanje treba li Vlada tražiti novog strateškog partnera ili kupiti MOL-ov udjel, predsjednica je odgovorila kako je sa ‘da’ ili ‘ne’ vrlo teško odgovoriti.»Za to je potrebna strateška studija koja treba pogledati sve koristi i nedostatke, a ja zastupam stajalište da je energetska industrija jedna od strateških industrija za svaku državu«, rekla je te naglasila kako želi da Hrvatska bude energetski neovisna te stoga i podržava projekt LNG terminala na Krku i u konačnici rješenje pitanja Ine i Mol-a. »U to moj ured i ja osobno nismo uključeni, nemamo kapaciteta za to, ali vjerujem da će Vlada uz pomoć stručnjaka i procesa koji je u tijeku, angažiranje posebnih stručnih savjetnika koji će procijeniti stanje, donijeti najbolju moguću odluku«, dodala je.Na pitanje o nabavci borbenih aviona, o mogućem odabiru između izraelskih i švedskih aviona te koga od njih priželjkuje, predsjednica je odgovorila kako priželjkuje onoga koji će dati najbolji paket za Hrvatsku. »Prvo pitanje je cijena, jer Hrvatska si ne može priuštiti basnoslovne iznose. U pitanju su i strateški odnosi i sve ono što potencijalni prodavatelji nude i kao ulagači, dakle, ulaganje u Hrvatsku«, rekla je.Predsjednica je navela da je Ministarstvo obrane prezentiralo sve ponude te da će se o njima očitovati najprije stručno povjerenstvo koje je imenovalo ministarstvo, a potom će ta odluka proći i druge procedure na razini države, kako bi se, kazala je, izbjegli bilo kakvi dojmovi da se pogodovalo bilo kome.»Uvjerena sam da će se donijeti najbolja moguća odluka u interesu hrvatske javnosti«, zaključila je predsjednica.

Povjerenstvo za suočavanje s prošlošću treba odraditi svoj posao


Na pitanje smatra li da se ustaško znakovlje i pozdravi trebaju sankcionirati kaznenim zakonom, predsjednica je kazala da je na to već puno puta odgovarala.Postoji povjerenstvo za suočavanje s prošlošću, neka odradi svoj posao i donese odgovarajuće preporuke. Nemojmo se iscrpljivati u ideološkim pitanjima, mislim da Hrvatska ima previše problema, rekla je.

Također, ustvrdila je kako se na problem Agrokora uspjelo reagirati, koncern i gospodarstvo uspjelo se stabilizirati, ali i da se vidi koliko je taj problem uzeo snage i resursa od državne uprave i politike, odnosno da je u njega uloženo toliko energije da su u konačnici zanemarene druge reforme i potezi.