Neplaćeni računi

Drama zagrebačke obitelji Andričić: Teškom invalidu danas zbog dugova isključuju plin

Ljerka Bratonja Martinović

Dugovi za režije nagomilani zbog visokih troškova liječenja Markice Andričića oboljelog od cerebralne paralize / Foto  D. KOVAČEVIĆ

Dugovi za režije nagomilani zbog visokih troškova liječenja Markice Andričića oboljelog od cerebralne paralize / Foto D. KOVAČEVIĆ

Četveročlana obitelj živi od  oko 4.000 kuna.  Iz Ministarstva Milanke Opačić obećali su  jednokratnu pomoć od 10.000 kn za podmirenje računa, ali do jučer  pomoć nije stigla



ZAGREB  Slučaj 32-godišnjeg Zagrepčanina Markice Andričića oboljelog od cerebralne paralize, zbog čije se bolesti čitava njegova obitelj našla u bezizlaznoj  situaciji, jedan je od primjera da ni sva prava iz zdravstvenog osiguranja i socijalne skrbi nekad nisu dovoljna za dostojan život osoba s invaliditetom. Četveročlana je obitelj zbog visokih troškova Markičine bolesti nagomilala dugove za neplaćene režije, a samohrana majka Anđelka Keleković ne uspijeva ih podmiriti s ukupnim mjesečnim primanjima od oko 4.000 kuna, koliko ukupno dobiju od njegove invalidnine, naknade za majku-njegovateljicu i gradske socijalne pomoći. Prošlog su tjedna za dlaku izbjegli isključenje struje, jer su im iz HEP-a obećali odobriti još jedan reprogram duga, a za danas su im iz gradske plinare najavili obustavu isporuke plina zbog duga od 7.170 kuna. Osim toga, za vodu duguju oko 2.000 kuna, a još 7.500 neplaćenih kuna za stanarinu Gradu Zagrebu, u čijem stanu žive.


Parcijalno rješenje


Iz Ministarstva socijalne politike i mladih obećali su jednokratnu pomoć od 10.000 kuna, čime će obitelj Keleković podmiriti dug za struju i plin od ukupno 8.760,00 kuna. I dalje im ostaje dug za vodu i stanarinu od ukupno 9.500 kuna, a ne znaju kako će ga pokriti.



Markica Andričić Zagrebačka banka:Tekući račun broj 3237802475IBAN broj: HR102360000 3237802475




– Oni su u ovoj godini dobili 3.500 kuna jednokratne pomoći i više ne mogu ostvariti to pravo. Kako je riječ o kućanstvu koje ima teško bolesnog člana obitelji, napravit ćemo sve da im se ne isključi plin i struja, i to po hitnom postupku – kažu nam u Ministarstvu socijalne politike i mladih.


Za Kelekoviće, to je samo parcijalno rješenje.


– Ne znam što ću. Nemam otkud platiti dugove, mjesečno samo za cistostome plaćam 1.000 kuna – kaže samohrana majka Anđelka koja uz Markicu ima i dvije kćeri, u dobi od 20 i 11 godina. »Bojim se da ćemo uskoro završiti na ulici«, očajna je ova Zagrepčanka koja nije dobila mogućnost otpisa duga jer je u kreditu zbog kupnje posebnog medicinskog madraca za bolesnog sina.


– Obitelji Keleković dosad smo odobrili već tri reprograma duga za struju, ali ga nisu uspjeli otplatiti. Odobrit ćemo i četvrti, ali to nije rješenje za njih, trebaju ga dobiti u sustavu socijalne skrbi – kažu u HEP-u, čiji su djelatnici odustali od isključenja kad su vidjeli u kakvim okolnostima živi obitelj Keleković. Njeni su članovi jučer bili na rubu živaca, jer je Gradska plinara Zagreb izdala nalog za isključenje plina, a obećanih 10.000 kuna još nije stiglo.


Neizdrživo za budžet


»Sljedeća je na redu voda, a onda mogu očekivati još samo deložaciju«, strahuje Anđelka Keleković. Ogorčena je što država njezinom sinu ne može osigurati dostojne životne uvjete, pa je dobar dio opreme skupila uz pomoć donacija ili kupila sama. I dio mjesečnih potrepština, poput vrećica za urin i drugog potrošnog materijala prisiljena je, kaže, kupovati sama, što je za njihov obiteljski budžet neizdrživo.


U Uredu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom upozoravaju da se većina pritužbi koju su lani primili odnosila upravo na  ostvarivanje prava na primjereni životni standard za osobe s invaliditetom, a mnoge su se odnosile na prijetnju isključenjem struje ili plina zbog nepodmirenih dugova. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), 18 posto osoba s invaliditetom u Hrvatskoj živi u uvjetima siromaštva, što je veći postotak u odnosu na opću populaciju, a u državi u kojoj ekonomska kriza traje godinama, osobe s invaliditetom realno žive na rubu egzistencije, upozorava pravobraniteljica Anka Slonjšak. Napominje da Vlada još nije definirala kriterije i postupak za stjecanje statusa ugroženog kupca, na što je obvezuje  Zakon o energiji, a osobna invalidnina svedena je na socijalnu naknadu i ne pokriva troškove prouzrokovane invaliditetom.


Iz resornog Ministarstva odgovaraju da  se uredba koja bi trebala definirati status ugroženog kupca, i tako pomoći obiteljima koje zbog malih prihoda ne mogu plaćati režije, upravo priprema u Ministarstvu gospodarstva.