Predsjednik Laburista

Dragutin Lesar: Govorili su nam da smo stranka za jednokratnu upotrebu, a postali smo treća politička snaga

Ladislav Tomičić

U 21 mjesec stvorili smo 86 ogranaka, pokrili 11 županija, a za cijelu kampanju potrošili smo 800.000 kuna, 80 tisuća po izbornoj jedinici.  Za ovakav rezultat presudan bio naš način rada. Od travnja smo među ljudima, obišli smo sve gradove, cijelu Hrvatsku



S  čelnikom Hrvatskih  laburista Dragutinom Lesarom, razgovarali  smo u  stožeru stranke neposredno nakon objave privremenih rezultata koje  su ovu  mladu  parlamentarnu  stanku s osvojenih sedam mandata  visoko poziconirali na političkoj sceni.  Hrvatski laburisti, savim je izvjesno, treća su politička  snaga države.


S obzirom da ste najmlađa politička stranka, šest ili sedam zastupnika više je nego dobar rezultat?– Golem rezultat! Krenuli smo ni iz čega, bez novca. U 21 mjesec stvorili smo 86 ogranaka, pokrili 11 županija, a za cijelu kampanju potrošili smo 800.000 kuna, 80 tisuća po izbornoj jedinici. Čini mi se da je za ovakav rezultat presudan bio naš način rada. Od travnja smo među ljudima, obišli smo sve gradove, cijelu Hrvatsku. Pri tom smo mi slušali građane, a ne oni nas. Jeste li očekivali teži poraz HDZ-a?– Ne, cijelo vrijeme sam im prognozirao oko 40 mandata. Kukuriku koalicija?– Prema trenutačnim podacima očito su na pragu da sami stvore parlamentarnu većinu. Predsjednik će imati agan posao kad bude davao mandat za sastavljanje vlade. Kako će biri kasnije – vidjet ćemo. Mislite li da će vam nertko ponuditi koaliciju?– Uopće o tome ne razmišljam. Poruke koje smo u kampanji dobivali od Kukuriku koalicije, pa čak i večeras u izbornoj noći, bile su bezobrazne. Govorili smo da smo mi staranka za jednokratnu upotrebu. Oni međusobno moraju neke stvari raščistiti, ja se u to neću miješati. Nikoga neću zvati, niti očekujem bilo kakav poziv. Što slijedi dalje?– Večeras je noć veselja, sutra dan odmora, a od prekosutra rad i pripreme za lokalne izbore. Bojite li se da vam netko ne otme nekog od zastupnika?– Neće, budite sigurni.

Jeste li ih obvezali nekim ugovorom, kako se to ranije znalo događati u pojedinim strankama?


– Kod nas vrijedi riječ, poštenje i povjerenje. Nema ugovora.




Kakav zaokret u Hrvatskoj možemo očekivati?


– Teško je procijeniiti. Glavnu riječ u vladi vodit će Slavko Linić i Radimir Čačić, najavili su privatizacije, koncesije, rasprodaju…


Vi ste se obvezali zaštititi radništvo. Što će se događati s radničkim pravima u Hrvatskoj?– Bojim se da će pokušati ponoviti ono što su radili u periodu od 2000. do 2003. godine. To će ozbiljno utjecati na stabilnost društva, a niti najmanje neće pridonijeti gospodarskom opravku. U društvu gdje srednja klasa nema kupovnu moć , nema društvenog oporavka.