Idu im smjene

Domoljubna koalicija i Most srušili pučku pravobraniteljicu za djecu

Dražen Ciglenečki

Ivana Milas Klarić / Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Ivana Milas Klarić / Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Morala bih očekivati smjenu s obzirom na relativno jasnu odredbu zakona.  U svakom slučaju, odluka jest politički utjecaj na neovisnost rada pravobranitelja, komentirala je Milas Klarić



ZAGREB  Sukob Domoljubne koalicije i Mosta nije se jučer osjetio prilikom glasovanja o godišnjem Izvješću o radu pravobraniteljice za djecu Ivane Milas Klarić. Koalicijski partneri zajednički su odbacili to izvješće, a to je zakonski razlog za njezinu smjenu. Istina, devet prisutnih zastupnika Mosta nije glasovalo protiv, nego su bili suzdržani, ali to se u konačnici svelo na isto. Naime, za zaključak saborskog Odbora za obitelj, mlade i sport, koji su podržali i HDZ-ovi članovi, da se prihvaća izvješće Ivane Milas Klarić glasovalo je 56 oporbenih zastupnika, dok su 64 zastupnika Domoljubne koalicija bila protiv. Da je devet mostovaca glasovali »za«, umjesto da su bili suzdržani, ovo bi izvješće prošlo za jedan glas i Ivana Milas Klarić ostala bi pučka pravobraniteljica za djecu.


– Morala bih očekivati smjenu s obzirom na relativno jasnu odredbu zakona. Doduše, Vlada bi morala o tome uputiti prijedog, a ako to ne učini nastaje pat-pozicija. U svakom slučaju ovakva odluka jest politički utjecaj na neovisnost rada pravobranitelja, komentirala je novinarima Ivana Milas Klarić.


Nedavno je parlamentarna većina odbacila i godišnje izvješće pučke pravobraniteljice Lore Vidović, ali to nije bio zakonski temelj za njezinu smjenu. U Zakonu o pravobraniteljici za djecu se, međutim, navodi da će ona biti razriješena i u slučaju »neprihvaćanja godišnjeg izvješća o radu«. Domoljubna koalicija je Ivani Milas Klarić najviše zamjerila što je sudjelovala u izradi Obiteljskog zakona koji je kasnije Ustavni sud suspendirao, a nije se željela uključiti u radnu skupinu za novi zakonski prijedlog koju je osnovala ministrica Bernardica Juretić.




– Ne mogu se oteti dojmu da je pravobraniteljica za djecu politički pristrana, istaknuo je Ladislav Ilčić (Hrast).


Jučer je u Saboru, sa 63 zastupnika protiv i 61 »za«, odbijeno i Izvješću o poslovanju Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata za 2014. Ponovila se situacija da je matično radno tijelo, odnosno Odbor za ratne veterane prethodno prihvatio to izvješće. Budući da u  saborskim odborima uvijek vladajuća koalicija ima većinu, ranije se nikad nije događalo da na plenarnoj sjednici Sabora padaju zaključci tih tijela. Međutim, u ovom sazivu to se nerijetko događa.