Umirovljenici u iščekivanju

Do dokupljenih mirovina sudovanjem ili političkom odlukom? Slučaj Royal – Sabor čeka, tužbe kreću

Dubravko Grakalić / Glas Istre

Sigurna i adekvatna mirovina je često ključ ugodnog života starije populacije

Sigurna i adekvatna mirovina je često ključ ugodnog života starije populacije

Nećemo tužiti Royal, koji je taj novac trebao čuvati i isplaćivati, nego javna poduzeća, državne tvrtke i ustanove, te jedinice općine i gradove koje su novac umjesto izravno umirovljenicima uplatili Royalu, objašnjava odvjetnica



ZAGREB » Kriza mirovinskog fonda Royal pred dvostrukim je raspletom. Dok dvije stranke vladajuće koalicije, HSU i SDP, najavljuju kako će se do 15. srpnja u Hrvatskom saboru donijeti zakonsko rješenje za taj problem, nekoliko odvjetnika, među kojima je najagilnija riječka odvjetnica Ana Holjar, pripremaju kolektivne tužbe kako bi se oštećenim umirovljenicima vratio njihov novac. Naime, 3.860 umirovljenika iz cijele zemlje ostalo je bez dodatka na mirovinu koji je prosječno iznosio 400 kuna mjesečno. 


  – HSU i SDP u zakonskoj proceduri imaju prijelog kojim se rješava kriza mirovinskog društva Royal i planiramo ga donijeti do ljetne stanke u radu parlamenta, kaže nam glasnogovornik HSU Jurica Galešić. On objašnjava kako bi usvajanje tog zakona isplatu dokupljenih mirovina prebacilo u prvi mirovinski stup, što bi državu koštalo oko 18 milijuna kuna godišnje. Umirovljenici bi se obeštetili i za novac koji nisu primili od dana prestanka isplate dokupljene mirovine preko Royala, a novac za to namakao iz stečajne mase Royala, čije bi se nekretnine našle na bubnju. 


  U saborskim kuloarima mogu se čuti neslužbene informacije kako SDP uopće »nije sretan« s donošenjem takvog zakona. 




  Na problem već nekoliko mjeseci upozorava skupina riječkih umirovljenika, okupljena u inicijativu koja želi izboriti povrat svojih mirovina, a čija odvjetnica Ana Holjar napominje kako su napisali dopise gdje se objašnjava čitav problem premijeru Milanoviću, predsjedniku Sabora Josipu Leki, te predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović. 


  »Odgovorili su nam samo iz Ureda predsjednice, gdje smo već održali sastanak s njezinim suradnicima. Očekujemo i novi sastanak na Pantovčaku, gdje ćemo objasniti o kakvom se dugovanju, zapravo, radi«, naglašava odvjetnica Holjar, koja je već dobila punomoći 450 oštećenih umirovljenika za podizanje tužbe kojom se traže dokupljene mirovine. 


  – Nećemo tužiti Royal, koji je taj novac trebao čuvati i isplaćivati, nego javna poduzeća, državne tvrtke i ustanove, te jedinice općine i gradove koje su novac umjesto izravno umirovljenicima uplatili Royalu, objašnjava odvjetnica.


  – Radi se o milijunskim odštetama koje će potom morati isplatiti te tvrtke. Samo je iz Luke Rijeka takvim je dokupom mirovine otišlo oko tisuću radnika, kaže Ana Holjar.