Slučaj žigosanje

Divjak oštro osudila skandaloznu izjavu zadarskog ravnatelja, u školu ide prosvjetna inspekcija

Hina

Rekao je da se »takvi mali incidenti događaju« zadnjih godina otkako su se u školu počeli upisivati učenici po individualiziranom i posebnom programom, odnosno, kako je rekao, »učenici s poteškoćama u razvoju«



Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjave ravnatelja zadarske Ekonomsko-birotehničke škole o slučaju vršnjačkog nasilja smatra u potpunosti neprimjerenima te oštro osuđuje sve izjave kojima se grubo diskriminira učenike u odnosu na program koji pohađaju.


»Izjave ravnatelja u Zadru o slučaju vršnjačkog nasilja u školi smatram u potpunosti neprimjerenima. Posebno jer je odgovoran za zakonitost rada i stručni rad školske ustanove«, odgovorila je ministrica Divjak na upit Hine.


Komentirajući slučaj u kojemu je učenik zadarske Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole užarenim vrhom upaljača u obliku slova »U« opekao školsku kolegicu i kolegu, ravnatelj škole Jozo Dragić za N1 televiziju rekao je kako nije riječ o »posebno teškom djelu« te da je u pitanju bila »samo dječja igra«.




Osim toga rekao je da se »takvi mali incidenti događaju« zadnjih godina otkako su se u školu počeli upisivati učenici po individualiziranom i posebnom programom, odnosno, kako je rekao, »učenici s poteškoćama u razvoju«.


»Oštro osuđujem sve izjave kojima se grubo diskriminira učenike u odnosu na program koji pohađaju. U našem sustavu svi učenici su jednakovrijedni i jednakopravni, a ravnatelji su dužni takav sustav čuvati i osnaživati«, ističe ministrica Divjak.


Ministarstvo znanosti i obrazovanja u četvrtak je u zadarsku školu uputilo prosvjetnu inspekciju, a u slučaj se uključila i zadarska policija. U tijeku je, naime, kriminalističko istraživanje, a ozljede koje su zadobile dvije maloljetne osobe policija je okvalificirala kao lakše.


Načelnik zadarske krim-policije Boro Mršić potvrdio je na konferenciji za novinare kako se »stručna služba škole uključila pravovremeno« te da će po okončanju istraživanja o svemu obavijestiti Centar za socijalni rad i nadležno državno odvjetništvo. Dodao je da je policija obavijest o događaju zaprimila od medija.