Ministrica znanosti

Divjak nakon višesatne sjednice Povjerenstva za strategiju obrazovanja: Prijedlog Akcijskog plana izradit će se do 8. rujna

Hina

Kako je ministrica rekla okupljenim novinarima koji su pred zgradom Vlade čekali ishod dugoga sastanka, važno je da je sastanak urodio zaključkom da će se Akcijski plan za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, temeljen na toj strategiji, izraditi do 8. rujna ove godine, ali uz nešto drukčiju metodu koja je, istaknula je, također dogovorena



Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u utorak, po završetku višesatne sjednice Posebnoga stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, da je na sastanku zaključeno kako će se prijedlog Akcijskoga plana za provedbu spomenute strategije izraditi do 8. rujna ove godine, pri čemu je dogovorena nešto drukčija metoda izrade.


Kako je ministrica rekla okupljenim novinarima koji su pred zgradom Vlade čekali ishod dugoga sastanka, važno je da je sastanak urodio zaključkom da će se Akcijski plan za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, temeljen na toj strategiji, izraditi do 8. rujna ove godine, ali uz nešto drukčiju metodu koja je, istaknula je, također dogovorena.


Objasnila je kako se metoda sastoji u tome da će u sljedeća dva mjeseca pojedini članovi Posebnoga stručnog povjerenstva koji su, kako je rekla, ‘najbliži’ temama navredenim u Strategiji, »kao izvjestitelji voditi usuglašavanje Akcijskoga plana, temeljem primjedaba, ali i temeljem Strategije koju je prihvatio Hrvatski sabor«. Takav prijedlog će pak, najavila je ministrica Divjak, doći na sjednicu Posebnoga stručnog povjerenstva 8. rujna.




Upitana znači li to da predloženi Nacrt Akcijskoga plana, o kojemu se u utorak razgovaralo u Vladi, »nije zadovoljavajući«, odgovorila je da spomenuti nacrt nije usvojen, ali je usvojena metoda kako će se na Akcijskom planu dalje raditi te principi koje je već izložila. Ministrica vjeruje da će se u sljedeća dva mjeseca, uz primjenu nove metode i uzimajući u obzir da je to suglasje sa Strategijom obrazovanja, znanosti i tehnologije potrebno u najvećoj mogućoj mjeri, Posebno stručno povjerenstvo dobiti »na stol« prijedloga Akcijskoga plana, koji će onda biti podloga za daljnji rad.


Vican: Sastanak jako uspješan, razlike u mišljenjima postoje


Predsjednica Posebnoga povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije Dijana Vican podsjetila je da je povjerenstvo kojemu je na čelu do travnja ove godine radilo i napravilo Nacrt Akcijskoga plana, koji su na ovome sastanku kao nacrt i predali premijeru Andreju Plenkoviću. Dodala je kako je Posebno stručno povjerenstvo »u međuvremenu taj nacrt poslalo na 53 institucije da se o njemu očituju, one koje također o tome nacrtu imaju pravo reći svoje«.


Izvijestila je kako su na sastanku članovi Povjerenstva izmijenili informacije o tomu koliko su i što napravili. Vican je istaknula i kako je dogovoreno da će se članovi Povjerenstva susresti i završiti Akcijski plan temeljem svih očitovanja ili nekih drugih primjedaba u vezi Akcijskoga plana. Ustvrdila je da na sastanku »nije bilo nikakvih problema«, te da »postoje neke razlike u mišljenjima, ali sjedimo, razgovaramo i smatramo da je sastanka bio jako uspješan«.


Jedini sudionik sastanka koji se, osim Divjak i Vican, tek kratko obratio novinarima i koji je prvi napustio sastanak, bio je akademik Ivica Kostović, koji je samo kratko komentirao da je »sastanak bio temeljit i odličan«.Neki od sudionika sastanka su, na pitanje novinara je li premijer Andrej Plenković bio svo vrijeme na sastanku, potvrdili da je premijer od početka do završetka sudjelovao u razgovorima.