Ministrica

Divjak: Vigilare bi trebalo biti sram, provjerite prije nego što posegnete za kvalifikacijama

Hina



Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak odgovorila je u srijedu u Saboru na optužbe udruge Vigilare istaknuvši kako bi ih »trebalo biti sram« te je pozvala sve da prije nego što posegnu za kvalifikacijama i etiketiranjem provjere činjenice, istaknuvši kako se mora izbjeći da se bavimo marginalnim temama i da učenici budu taoci skupina i pojedinaca kojima nije interes unaprjeđenje obrazovnog sustava.


Udruga Vigilare zatražila je u srijedu da premijer Andrej Plenković smijeni ministricu Divjak te ju je optužila da je »pokazala nevoljkost ili nekompetentnost da se ozbiljno pozabavi promoviranjem pedofilije, homoseksualnosti i rodne ideologije u hrvatskim školama«.


»Ja mislim da bi njih prije svega trebalo biti sram. Kao što bi trebalo biti sram i sve one urednike i sve one koji prenose lažne vijesti i pri tome ne provjeravaju činjenice«, odgovorila je ministrica na pitanje novinara u Saboru nakon rasprave o Zakonu o strukovnom obrazovanju.Objasnila je kako se najprije osvrće na izvorište, »na emisiju u kojoj je netočno navedeno da je određena literatura na popisu lektire, što je laž«, misleći pritom na emisiju HTV-a Dobar dan, Hrvatska kojoj je bilo riječi o kurikulumu hrvatskoga jezika.

Istaknula je kako sve što se uvodi u škole prolazi provjere te je pozvala sve da u službenim dokumentima, koji su dostupni, »provjere prije nego što posegnu za ovakvim ružnim riječima, kvalifikacijama i etiketiranjem«.


»Na stranicama ministarstva nalaze se kurikulumi koji su sada spremni za eksperimentalnu provedbu, iako se oni još uvijek unaprjeđuju i javljaju se određene promjene«, rekla je Divjak napomenuvši kako još traje proces usklađivanja.Pozvala je i širu javnost da se uključi, kako bi se izbjeglo da se bavimo marginalnim temama i da učenici budu praktički taoci nekih skupina ili pojedinaca kojima nije interes unaprjeđenje obrazovnog sustava.

»Tako da bih i vas novinare zamolila da stvarno provjerite sve činjenice i da svi zajedno radimo tako da naši učenici dobiju kvalitetnije i bolje obrazovanje, a ne da budu taoci ovakvih ružnih, neutemeljenih riječi i alternativnih činjenica, bolje rečeno laži«, poručila je Divjak.


Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja


U povodu Dana borbe protiv vršnjačkog nasilja, odnosno Dana ružičastih majica, Divjak je upozorila na nužnost provedbe preventivnih programa radi sprječavanja vršnjačkoga nasilja u školama.»Moramo surađivati s roditeljima, s drugim ministarstvima, s različitim udrugama, sa svima onima koji nam mogu biti suradnici, koji mogu zajedno s nama raditi da se prevenira vršnjačko nasilje. Nažalost nikad nećemo iskorijeniti takvo nasilje, jer se uvijek pojavljuju novi oblici«, istaknula je Divjak.Napomenuvši kako danas svjedočimo mobingu na internetu i na društvenim mrežama, što prije desetak godina nije postojalo, istaknula je kako se zbog toga moraju neprestano osmišljavati novi preventivni programi i podizati svijest o borbi protiv vršnjačkoga nasilja.

Zakon o strukovnom obrazovanju je i važna demografska mjera


Zakonom o strukovnom obrazovanju, o kojemu se danas raspravljalo u Saboru, osigurava se pravni temelj za učenje temeljeno na radu, za dualno obrazovanje, za centre kompetentnosti preko kojih ćemo omogućiti da se iz europskih fondova povuče milijarda kuna, rekla je ministrica.Na taj će način »županije dobiti centre kompetentnosti, a učenici mjesto gdje će se ne samo obrazovati nego gdje će surađivati direktno s poslodavcima, nastavnici će u njima imati priliku za cjeloživotno obrazovanje i osposobljavanje, a omogućit će i prohodnost i prema visokom obrazovanju posebno prema veleučilištima te je u tome smislu to sigurno vrlo važna demografska mjera«, poručila je Divjak.