Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Divjak: Europska komisija dala podršku kurikularnoj reformi i dodatna financijska sredstva

Hina

»Služba za potporu strukturnim reformama pružat će tehničku podršku Ministarstvu znanosti i obrazovanja u pripremi, praćenju i evaluaciji provedbe kurikularne reforme, najprije u pilot fazi, a kasnije i u cjelokupnoj provedbi. Za projekt tehničke podrške Europska komisija osigurala je Hrvatskoj oko 4 milijuna kuna što nam omogućava da proširimo spektar aktivnosti koje smo planirali u projektu«, istaknula je tim povodom ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak



ZAGREB Europska komisija dala je podršku kurikularnoj reformi te osigurala dodatnih oko četiri milijuna kuna za tehničku potporu njezinoj provedbi, dogovoreno je na nedavnom zajedničkom sastanku predstavnika Ministarstva s predstavnicima Službe za potporu strukturnim reformama Europske komisije, priopćeno je u petak iz MZO.


»Služba za potporu strukturnim reformama pružat će tehničku podršku Ministarstvu znanosti i obrazovanja u pripremi, praćenju i evaluaciji provedbe kurikularne reforme, najprije u pilot fazi, a kasnije i u cjelokupnoj provedbi. Za projekt tehničke podrške Europska komisija osigurala je Hrvatskoj oko 4 milijuna kuna što nam omogućava da proširimo spektar aktivnosti koje smo planirali u projektu«, istaknula je tim povodom ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.


Služba za potporu strukturnim reformama Europske komisije pruža prilagođenu tehničku potporu zemljama EU u okviru Programa potpore strukturnim reformama (SRSP). Tom se potporom jačaju kapaciteti zemalja EU-a za osmišljavanje i provedbu politika za potporu otvaranju radnih mjesta i održivom rastu te obrazovanju.




Za projekt tehničke podrške Europska komisija osigurala je Hrvatskoj već dva financiranja, prvo od oko 1,73 milijuna kuna i drugo od oko 2,25 milijuna kuna s mogućnošću nastavka financiranja i nakon 2019. godine


Pomoćnica ministrice Lidija Kralj ističe kako će posebna pažnja biti posvećena metodama i instrumentima praćenja kurikularne reforme, evaluaciji priprema i provedbe kurikularne reforme te evaluaciji primjene novih kurikuluma.


»Hrvatskoj je također dostupna savjetodavna pomoć pa će tako stručnjaci iz Europske unije zajedno s domaćim stručnjacima izrađivati poseban program priprema učitelja, roditelja i škola, na temelju iskustava zemalja u kojima je provedena kurikularna reforma, a prilagođen potrebama našeg obrazovnog sustava«, ističe Kralj.


Kako ističu iz MZO, održivost projekta podrške kurikularnoj reformi osigurana je kroz izradu obrazovnih materijala, edukaciju edukatora, praćenje i podršku školama, ravnateljima i roditeljima te širenje dosega projekta nakon pilot faze na sve osnovne i srednje škole Republike Hrvatske.