Direktor s Djevičanskih otoka

Davorin Tepeš, bivši drugi čovjek zagrebačkog HDZ-a – prvi offshore Hrvat

Jasmin Klarić

Na zagrebačkoj adresi Drenovačka 3 prijavljena je prije osam godina tvrtka »Greenfield group inc«. Tvrtka tog naziva i s tom adresom registrirala je, po papirima do kojih je došao Međunarodni konzorcij za istraživačko novinarstvo (ICIJ), na Britanskim djevičanskim otovima tvrtku kćer »I Consulting Inc.«, a njenim direktorom imenovan je – Davorin Tepeš



ZAGREB – Nešto više od mjesec dana nakon što su počela curiti prva poznata svjetska imena koja su imala registrirane tvrtke na off shore oazama, takozvanim »poreznim rajevima«, Saša Leković, istraživački novinar iz Hrvatske, objavio je prvu priču u kojoj je glavni »off shore« junak jedan Hrvat.


Radi se o nekad drugom čovjeku zagrebačkog HDZ-a Davorinu Tepešu, koji je bio direktor tvrtke registrirane 2006. godine na Britanskim djevičanskim otocima. Naime, na zagrebačkoj adresi Drenovačka 3 prijavljena je prije osam godina tvrtka »Greenfield group inc«. Tvrtka tog naziva i s tom adresom registrirala je, po papirima do kojih je došao Međunarodni konzorcij za istraživačko novinarstvo (ICIJ), u rujnu 2006. godine na Britanskim djevičanskim otovima tvrtku kćer »I Consulting Inc.«, a njenim direktorom imenovan je – Davorin Tepeš.


U razgovoru s Lekovićem, Tepeš je zanijekao da išta zna o off shore tvrtci, no odbio se naći s novinarom i pogledati originalni dokument.




Tepeš je imao solidnu političku karijeru: bio je 1993. godine predstojnik Ureda za urpavljanje imovinom Republike Hrvatske, 2001. godine je na izborima za gradsku skupštinu Grada Zagreba bio nositelj liste HDZ-a, HSP-a i HKDU-a, a zatim i zamjenik predsjednika zagrebačke Gradske skupštine, te potpredsjednik HDZ-a u Zagrebu. Nakon lokalnih izbora 2005. godine više se nije pojavljivao u prvim političkim redovima. No, eto, godinu dana nakon smiraja političke karijere, njegovo ime se pojavilo na – Britanskim djevičanskim otocima.


Samo osnivanje off shore tvrtki, valja podsjetiti, nije kazneno djelo, no one se najčešće osnivaju kako bi se izbjeglo plaćanje poreza u matičnoj zemlji, a idealne su i za sve moguće načine pranja novca i lažnog prikazivanja poslovanja. Zamjenik hrvatskog ministra financija, Boris Lalovac, još je 5. travnja potvrdio kao porezna uprava i ured za sprečavanje pranja novca rade na analizi podataka koje je ICIJ otkrio.


Lekovićevo otkriće dio je svjetskog projekta Međunarodnog konzorcija za istraživačko novinarstvo, u kojem sudjeluje 90 novinara iz 48 zemalja, a koje je razotrkilo tajne račune teške gotovo 25 bilijuna eura, a poznatije je pod imenom »Offshore leaks«. Objavljena je na stranicama Centra za istraživačko novinarstvo iz Zagreba (www.cin-ijc.com).


Napomena: Priča je dio projekta ICIJ-a (www.icij.org) i prenosimo je uz dopuštenje Centra za istraživačko novinarstvo iz Zagreba (www.cin-ijc.com)http://cin-ijc.com/price/off-shore-prica-1/