Sukob u šibenskom Gradskom vijeću

Skandal u Šibeniku: Novu školu žele nazvati po autoru “Ode Poglavniku”

Zorana Deljanin

Da netko u Njemačkoj i pomisli da školu nazove po nekom nacistu, odmah bi ga stavili u umobolnicu. Za samo spominjanje takve ideje dobio bi u Njemačkoj tri godine zatvora. Kao književnika, Nikolića ne zna gotovo nitko, ali kao ustašu itekako – rekao je Ninić



ŠIBENIK – Dužnosnik u vladi NDH, pjesnik i autor ode »Poglavniku« Vinko Nikolić nasuprot svjetski priznatog znanstvenika, humanista i osnivača SUVAG-a Petra Guberine.


Obojica rođeni Šibenčani, predloženi su da se po njima nazove novoizgrađena osnovna škola na Meterizama. Guberinu je predložio SDP, Nikolića HSP. Po kome će škola ponijeti ime odlučit će gradski vijećnici na sjednici sazvanoj za 19. veljače, no i prije nje inicijativa da se obrazovna ustanova nazove po književniku, ali i osobi koja je imala zapaženu ulogu u zločinačkoj kvislinškoj tvorevini, izazvala je žestoke reakcije dijela šibenskih političara koji su HSP-ov prijedlog ocijenili skandaloznim.


– Intencija gradske uprave je da se škola nazove po Petru Guberini, akademiku, znanstveniku, autoru verbotonalnog sustava VTS, osnivaču Instituta za fonetiku i centra SUVAG. On je uzor, smjerokaz budućim generacijama. Nasuprot njega predlaže se Vinko Nikolić koji je u široj javnosti najpoznatiji kao jedan od dužnosnika u vladi NDH. Nadam se da će vijećnici pokazati dovoljno mudrosti da ne podrže taj prijedlog i ne bace ljagu na Šibenik – kazao je Franko Vidović, dogradonačelnik i predsjednik šibenskog SDP-a.




Nezavisni Ivan Ninić pita se hoće li se u slučaju izbora Nikolića i dan škole prigodno slaviti 10. travnja. 


– Da netko u Njemačkoj i pomisli da školu nazove po nekom nacistu, odmah bi ga stavili u umobolnicu. Za samo spominjanje takve ideje dobio bi u Njemačkoj tri godine zatvora. Kao književnika, Nikolića ne zna gotovo nitko, ali kao ustašu itekako – rekao je Ninić.


HSP-ovci Goran Grguričin i Milorad Mišković u svom prijedlogu da škola na Meterizama ponese ime po Vinku Nikoliću ne vide ništa sporno, navodeći da je riječ o velikom hrvatskom emigrantskom piscu, pjesniku i novinaru. U obrazloženju prijedloga napisali su da su Nikolića političke promjene 1939. zatekle kao predavača u Trgovačkoj školi te da se krajem Drugog svjetskog rata povukao s postrojbama NDH i civilima u Austriju, a kasnije emigrirao u Argentinu. Pritom niti slovom nisu spomenuli njegov rad za vrijeme NDH u kojem je bio nadstojnik Odgojno nastavnog odjela, bliski suradnik poglavnika Ante Pavelića kojemu je posvećivao stihove i s kojim je i stanovao za prvih emigrantskih dana u Buenos Airesu.


– Ne želim povezivati fašizam, nacizam, NDH, zločine s ovim. Nema podataka da je počinio ikakve zločine. Isto tako možemo gledati tko je bio uz Tita, tko je prijatelj sa Sanaderom pa imputirati da su i oni krivi za nešto, no nisu ako nisu napravili osobno nikakav zločin. Nikolića gledamo kao pjesnika i domoljuba – veli Grguričin. 


S obzirom na situaciju u Gradskom vijeću u kojemu niti lijevi niti desni nemaju stabilnu većinu i u kojemu SDP-u i HNS-u uz ostale partnere dvije ruke osigurava upravo HSP, teško je predvidjeti tko će koga podržati i na čiju se stranu svrstati u ovom slučaju. Predsjednik gradskog HDZ-a Goran Pauk kazao je da stranka o tome još uvijek nema službeni stav, no s obzirom da su se na proslavi 23. obljetnice osnutka HDZ-a prošloga petka čitale Nikolićeve pjesme, izgledno je da bi mogli dignuti ruke za HSP-ov prijedlog.


U tom slučaju odluka po kome će nova škola ponijeti ime ovisit će o stavu nekoliko nezavisnih vijećnika za koje se teško unaprijed može odrediti kome će se prikloniti.