Žestoki obračun u Šibeniku

Licencirani turistički vodiči prijavljuju lažne i prokazuju na “zidu srama” na Facebooku

Zorana Deljanin

Ne možemo podnijeti da svatko radi razgled grada i da se govore gluposti, kaže Irena Kuač, tajnica Udruge turističkih vodiča Sv. Mihovil



ŠIBENIK Licencirani turistički vodiči iz Šibenika krenuli su u žestoki obračun s nelojalnim konkurentima koji im radom na crno oduzimaju posao te ih prijavljuju inspekciji, ali i fotografiraju i javno prokazuju na »zidu srama« na svojoj Facebook stranici. Akciju je pokrenula Udruga turističkih vodiča Sv. Mihovil, a na zidu srama već je osvanulo prvih nekoliko fotografija lažnih vodiča. 


– Ne možemo podnijeti da svatko radi razgled grada i da se govore gluposti. Za biti vodič treba se obrazovati, treba znati sve o gradu. Sami smo svjedočili nazovi vodičima koji su na autobusnom kolodvoru pitali prolaznike kuda se ide do katedrale sv. Jakova. Jednu djevojku sam čula kako na engleskom jeziku grupi pokazuje zvonik na crkvi sv. Barbare i uvjerava ih da je to zvonik katedrale sv. Jakova, a čuli smo i da je katedrala na popisu UNESCO-a samo zbog glava na njoj. Ljudi ih plaćaju, a oni gostima u Šibeniku ne pokažu ništa osim katedrale i k tome daju krive informacije. Zato smo odlučili da ih fotografiramo i javno objavimo – kaže Irena Kuač, tajnica Udruge. 


Dodaje da ima primjera da lažni vodiči sami na kolodvoru dočekuju i zaskaču goste koji doputuju u Šibenik, neke turističke agencije umjesto licenciranih vodiča angažiraju studente kako bi uštedjeli, a veliki problem su inozemni vodiči koji u Hrvatsku doputuju sa grupama. U šibenskoj udruzi licenciranih turističkih vodiča, koja broji 55 članova, ističu da imaju odličnu suradnju sa inspekcijskim službama, prijavljuju im vodiče koji rade na crno i kažnjava ih se, ali, naglašava Kuač, »obim posla je ogroman, a inspektori ne mogu cijeli dan samo sjediti ispred katedrale«. Uz zid srama na facebook stranici, Udruga je izradila i plakat na kojemu je istaknuto da vodiči moraju imati iskaznice, a koji će biti postavljen na ulazu u katedralu sv. Jakova, dok je šibenska Turistička zajednica odlučila i na info table staviti natpis da turiste mogu voditi samo vodiči sa licencom za šibensko područje.