Na odvikavanju od svjetovne raskoši

Fra Šime Nimac živi isposničkim životom u Franjevačkom samostanu u Karinu

Ljiljana Jurjević / Zadarski list

Živi kao redovnik s opomenom pred isključenjem iz reda, i nema pravo javnog nastupa niti medijskog istupa. Kretanje mu je, također ograničeno, a to je prostor unutar zidova karinskog samostana



KARIN Fra Šime Nimac, javnosti poznat 35-godišnji fratar iz Lišana Ostrovičkih, odnedavno se nalazi u Franjevačkom samostanu Blažene Djevice Marije u Karinu i živi isposnički!


 Mladi fratar, bivši župnik iz Baške Vode, podsjetimo, u listopadu prošle godine osumnjičen je da je pronevjerio 9,8 milijuna kuna od prodaje crkvenog terena. Oglušio se tada na upozorenje iz Splitske nadbiskupije i njegove provincije Presvetog Otkupitelja i zajedno s novcem otišao u nepoznatom pravcu. Neko vrijeme nitko nije znao gdje je. U međuvremenu se, ipak pojavio pred pravosudnim organima i dao svoj iskaz. ŽDO u Splitu je istragu o cijelom slučaju pokrenuo sredinom listopada prošle godine, nakon što je Crkva potvrdila da je fra Nimac bez pisane suglasnosti za 9,8 milijuna kuna prodao gotovo 40 tisuća četvornih metara crkvenog zemljišta i podignuo novac s računa župe, te je podnijela tužbu kako bi se osporila kupoprodaja. Optužnica protiv fra Šime još nije podignuta, a mediji su u međuvremenu pratili njegovo kretanje. Bilo je raznih priča, među ostalim i onih o fatalnoj ženi koja ga je nagnala na takvu odluku, o fra Šiminim skupocjenim automobilima, jahtama i sl.


 Dali mu novu šansu



Uza sav isposnički život, mladi fratar se izgleda ipak ne može odreći skupocjenog automobila. Naime, u dvorištu samostana u Karinu parkiran je fra Šimin novi passat coupe koji je, vjerojatno, kupio nakon što je prodao svoj stari, bijeli passat. Bilo kuda – passat svuda. No fra Šime ne može baš svuda, budući da mu je do okončanja sudskog postupka oduzeta putovnica.





U Provinciji su pokrenuli postupak o fra Šiminom izbacivanju iz reda, no da je fra Šime i dalje član franjevačkog reda pokazuje i njegovo trenutačno mjesto boravka – Franjevački samostan u Karinu. Naime, provincija je Šimi odlučila dati novu šansu, na što ih obvezuje i zakon njihova reda. Fra Šime trenutačno ima opomenu pred isključenjem iz reda i trenutačno se nalazi u Franjevačkom samostanu u Karinu s još nekoliko braće fratara. Po redovničkom, kanonskom pravu on trenutačno živi život isposnika, tzv. pokajnika u samostanu i zapravo prakticira redovnički život. Tim životom, po redovničkom pravu, živjet će sve do trenutka dok ne shvati svoju pogrešku, odnosno svoj grijeh i ne pokaje se, kaže naš, dobro obaviješteni izvor. Na tom putu fra Šimi je provincija dodijelila i duhovnika u osobi njegova prezimenjaka fra Ivana Nimca, samostanskog vikara i ekonoma koji vrši i službu župnika susjedne župe Sv. Jurja u Kruševu. Fra Šimin duhovnik, iako prezimenjak i rodom iz Lišana Ostrovičkih nije, kako doznajemo, s njim u srodstvu.


Duhovnik ga savjetuje


 Duhovnik ga savjetuje u duhovnim stvarima i njegov je osobni ispovjednik. Na pitanje koliko to vremenski može potrajati, odnosno do kada fra Šime mora biti u samostanu, naš izvor dodaje kako to nije određeno, dakle fra Šime može i cijeli život provesti u samostanu, sve dok provincija ne odluči drugačije. Mladi fratar, ipak ne može javno služiti svetu misu, privatno može, ali ne javno, pred ljudima, niti smije obavljati bilo kakvu svećeničku službu. Ostaje mu, dakle, samo molitva, kontemplacija i razmišljanje.