Sumnjiv posao ministra turizma

DORH istražuje Veljka Ostojića zbog zemljišta u Istri?

Portal Novilist.hr

Glasnogovornica DORH-a  u  izjavi za Hinu nije mogla potvrditi vodi li DORH istragu u spomenutom slučaju, a glasnogovornica Ministarstva turizma preporučila je Hini da "pošalje konkretan upit", na koji će onda odgovoriti



ZAGREB Državno odvjetništvo ispituje kupoprodaju atraktivnog zemljišta pokraj Rovinja, u Istri, čija je vrijednost nakon urbanizacije porasla s milijun na 25 milijuna kuna, piše hrt.hr, navodeći kako je ovaj slučaj osobito zanimljiv jer je u kupnju, urbanizaciju, a zatim i prodaju uključen ministar turizma Veljko Ostojić. 


Riječ je o kupoprodaji 11,5 hektara zemljišta pored Bala obitelji Mitton koje su prodali obitelji ministra turizma Veljka Ostojića. Prije toga pregovarali su o prodaji sa zagrebačkim poduzetnikom Borisom Filipajem, koji se obratio vodećim istarskim političarima u želji da u Istri investira nekoliko milijuna eura. 


Ostojić, tadašnji istarski pročelnik za turizam, izvijestio ga je da se događa preokret – sam je otišao vlasniku zemlje i dogovorio posao. 




Ministar Ostojić, piše HRT, to opovrgava tvrdeći da nije “niti kupio, niti urbanizirao, niti prodao bilo kakvo zemljište na području općine Bale. No, na kupoprodajnom ugovoru svojim je potpisom potvrdio identitet  dvojice prodavatelja koji su na potpisivanje kod javnog bilježnika došli bez osobnih iskaznica. Mittoni tvrde i da je Ostojić donio novac. Jedanest i pol hektara zemlje plaćeno je oko 860 tisuća kuna. Jedan kvadrat – jedan euro! 


Riječ je o atraktivnom zemljištu okruženom vinogradima i maslinicima, s kojega se pruža pogled na Rovinj, a s druge na Brijune. Kada je obitelj Mitton tražila urbanizaciju, u općini su ih odbili, ali kada je zemlju kupila obitelj Ostojić, odmah je pokrenuta prenamjena zemljišta. 


“Urbanizirana nekretnina brzo nalazi kupca. Da se izbjegne plaćanje poreza, zemlja se unosi u tvrtku Squaciotta. Pritom je službeno procijenjena na 25 milijuna i 600 tisuća kuna. Prilikom registracije dokumenti su sudu poslani iz tvrtke Brijuni Riviera, u kojoj je Ostojić tada bio direktor. Tvrtku Squaciotta potom kupuje zagrebački Heruc”, piše HRT.


Obitelj Mitton ovih dana DORH-u objašnjava komu su zapravo prodali zemlju i kažu da se osjećaju prevareno.


Glasnogovornica DORH-a Mihaela Mihordin u telefonskoj izjavi za Hinu nije mogla potvrditi vodi li DORH istragu u spomenutom slučaju, rekavši kako “DORH, u skladu sa zakonskim odredbama, ne potvrđuje vodi li se bilo kakva istrage o bilo kojem slučaju”.


Na telefonski upit Hine da se o navodima koje je objavio HTV, očituje ministar turizma Veljko Ostojić glasnogovornica Ministarstva turizma, Eva De Zan rekla je da se vezano uz tu temu “Ministarstvu turizma upute konkretni upiti”, na koji će Ministarstvo onda odgovoriti.