Presuda iz Strasbourga

Crikveničanki odšteta jer joj Hrvatska nije vjerovala da je silovana

Ana Raić Knežević

Optužbe da je žrtva silovanja bila pod utjecajem alkohola ili na bilo koji način isticanje ponašanja žrtve ili njezine osobnosti ne smije umanjiti napore nadležnih tijela da poduzmu učinkovitu istragu, navodi se u presudi.



ZAGREB Baš ništa 33-godišnjoj Crikveničanki Danijeli ne može vratiti vrijeme, niti izbrisati strahote seksualnog napada što ga je doživjela 22. kolovoza 2007. godine na brodu zaustavljenom u bračkoj luci Milna. No, može biti zadovoljna jer je na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu pobijedila državu Hrvatsku i dokazala da njezin slučaj nije temeljito istražen, te da su joj ljudska prava povrijeđena. Nešto više od 15.000 eura odštete teško će Danijeli biti utjeha, ali nakon ovakve odluke suda u Strasborugu nije isključeno da domaće pravosuđe neće pokrenuti novi postupak protiv njezinog silovatelja.


Kada je u ljeto prije pet godina potražila posao stjuardese na turističkom brodu “Emanuel” nije ni slutila da će joj se sezonsko zaposlenje pretvoriti u noćnu moru. Samo dan nakon što je stigla iz Crikvenice dogodio se gnjusni incident zbog kojeg je Crikveničanka odlučila pravdu potražiti čak u Strasborugu, jer protiv konobara kojeg je optužila za silovanje postupak nije učinkovito proveden.


Europski sud za ljudska prava osim što je uzeo u obzir ove propuste lokalne policije obrušio se žestoko i na odluku istražnog sudac Županijskog suda u Splitu koji je, kako stoji u presudi, krajnje neprimjereno odbio otvoriti istragu protiv konobara zbog silovanja jer nije povjerovao Danijelinoj prijavi budući da je te večeri bila navodno poprilično pijana.




– Sud ističe kako optužbe da je žrtva silovanja bila pod utjecajem alkohola ili na bilo koji način isticanje ponašanja žrtve ili njezine osobnosti ne smije umanjiti napore nadležnih tijela da poduzmu učinkovitu istragu, navodi se u presudi.


Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Novog lista, u ponedjeljak, 13. kolovoza 2012.