Razmjena iskustava

Članica Ekspertne skupine vratila se iz Pariza: Francuske ravnatelje oduševila hrvatska kurikularna reforma

Ingrid Šestan Kučić

Snimio Silvano JEŽINA

Snimio Silvano JEŽINA

Francuska također pokušava ući u reformu obrazovanja, no ispostavilo se da ima isti problem kao i mi, da nova vlada stopira sve ono što je učinila prethodna, kaže Sclaunich



U trenutku kada se u cijeloj Hrvatskoj priprema prosvjed zbog zaustavljanja kurikularne reforme, ravnateljica Prve riječke hrvatske gimnazije Jane Sclaunich vratila se iz trodnevnog posjeta Parizu gdje je na poziv Europske udruge školskih ravnatelja sudjelovala na velikoj konferenciji francuskih ravnatelja kojima je predstavila upravo hrvatsku kurikularnu reformu obrazovanja. Sclaunich je u izradi reforme sudjelovala kao član radne skupine za društveno-humanistička područja, a iako se trenutno i sama nalazi u ostavci ideju hrvatske reforme predstavila je europskoj javnosti.


– Našla sam se pomalo u apsurdnoj situaciji, no riječ je o skupu koji se trebao održati puno ranije, ali je zbog terorističkih napada prolongiran. Uz mene kao predstavnika Hrvatske na skup su bili pozvani još samo predstavnici Islanda, Velike Britanije i Belgije, a nakon što sam prikazala našu reformu svi su bili oduševljeni time što radimo. Francuska također pokušava ući u reformu obrazovanja, no na žalost morala sam reći da se u Hrvatskoj priprema veliki prosvjed zbog uplitanja politike u proces reforme. Međutim, ispostavilo se da i Francuska ima isti problem, jer vlast se mijenja svake četiri godine te kako dođe nova vlada stopira sve ono što je učinila prethodna i kreće se iz početka, kaže Sclaunich.


Ono što je najviše oduševilo europske prosvjetne djelatnike je činjenica da su hrvatsku reformu obrazovanja radili nastavnici što prema riječima riječke ravnateljice u Francuskoj još uvijek nije uspjelo.




– Najveće su nezadovoljstvo iskazali činjenicom da su svi dosadašnji pokušaji reforme išli odozgo, a ne odozdo odnosno od samih nastavnika i to ih je u našoj reformi oduševilo. Na žalost mi se stalno koncentriramo oko sadržajnih tema, a to nije bit reforme. Reforma je strukturalna, a sadržajne teme poput povijest ili hrvatskog jezika čine tek mali dio koji se uvijek može mijenjati, ističe ravnateljica.


Dodajući kako joj je bez obzira na trenutnu situaciju bilo drago što je mogla pokazati da Hrvatska može konkurirati europskim reformama Sclaunich kaže kako je pozvana i na Europsku konferenciju ravnatelja koja će se održati u listopadu također na temu inovacija u obrazovanju.