Polovični dogovor o rezanjima

Četiri sindikata potpisuju sporazum s Vladom; Ribićevi idu na referendum među članstvom

Gabrijela Galić

Pregovori sindikata javnih službi i vlade oko dodatka temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) su završeni i Vlada je za petak sazvala potpisivanje tog dokumenta. Potpisat će ga četiri sindikata zdravstva, kulture i socijalne skrbi. Sindikati znanosti, srednjeg i osnovnog obrazovanja te strukovni sindikat medicinskih sestara uštede ne potpisuju već s dokumentom idu pred članove na referendum



ZAGREB Pregovori sindikata javnih službi i vlade oko dodatka temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) su završeni i Vlada je za petak sazvala potpisivanje tog dokumenta. Potpisat će ga četiri sindikata zdravstva, kulture i socijalne skrbi kako su jučer najavili. Obrazovna vertikala, odnosno sindikati znanosti, srednjeg i osnovnog obrazovanja te strukovni sindikat medicinskih sestara, kako sada stoje stvari, uštede ne potpisuju već s dokumentom idu pred članove na referendum.


Ta četiri sindikata i dalje uštede uvjetuju izbacivanjem strukovnih sindikata iz Zakona o reprezentativnosti te povratom oduzetog kada se za to stvore uvjeti. Vlada je na jučerašnjim pregovorima dodatno ublažila svoje prijedloge, i u dijelu koji govori o plaćenim troškovima prijevoza izlazeći u susret onima koji putuju osobnim vozilom, posebno ako rade kod više poslodavaca. Spremna je i tijekom pregovora za novi TKU razmotriti pitanje materijalnih prava umanjena dodatkom, dakle božićnice u ovoj godini, regresa i božićnice u idućoj godini te regresa osim za radnike koji idu u mirovinu, visine dnevnice i putnih troškova.


Sindikati nisu sretni uštedama, koje bi u ovoj i idućoj godini iznosile dvije milijarde kuna, ali su ostvarili cilj da se osnovne plaće ne diraju. Poručuju kako su svjesni situacije u zemlji te da bi bilo financijski pogubno za njihove članove da idu na utuživanje prava. Naime, Vlada je odlučna u namjeri raskidanja TKU-a ne bude li dogovora nakon čega bi donijela uredbu o koeficijentima za izračun plaća čime bi zaposleni daleko više izgubili. Četiri sindikata Matice, pak, poručuju kako nemaju nikakvog problema s tim da vlada otkaže TKU te da idu na referendum među članstvo jer je to demokratski oblik odlučivanja.




“Uvijek je dobro u žabokrečinu pustiti svježu vodu jer onda žabe manje krekeću i bave se drugim pitanjima”, poručio je Ivica Babić, predsjednik liječničkog sindiakta oslikavajući situaciju na sindikalnoj pregovaračkoj strani.