Šef HZJZ-a

Capakova izjava mnoge će razveseliti: ‘Moguće je da već do Uskrsa malo popustimo mjere’

P. N.

Nikad nisam rekao da će mjere sigurno biti na snazi do lipnja, nego da je to samo mogućnost. Ako krivulja počne padati, vrlo ćemo brzo osloboditi one koji trebaju raditi ili putovati, rekao je Capak i otkrio dosta bitnu informaciju



U Hrvatskoj je trenutno zaraženo 44 liječnika, 10 stomatologa i 30-ak medicinskog sestara dok je oko 1000 zdravstvenih djelatnika u samoizolaciji, rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.


– Ne možemo reći virus nije ni okrznuo sustav, ali sve se radi da se zaustavi daljnje širenje – rekao je Capak za N1.


Naglasio je i kako se pojačavaju testiranja u zdravstvenom sustavu, testirat će se svi oni koji se vraćaju na radno mjesto da ne bi kliconoše ulazile u sustav. Testirat će se i oni koji rade na odjelima gdje su teški bolesnici, stariji i ostale ugrožene skupine.




– Široko testiranje na “blef” nema smisla, ali ima smisla napraviti šira testiranja kada budemo mogli tražiti antitijela. Ti su testovi, za koje se nadam da ćemo ih uskoro početi koristit, dobri da vidimo koliko je u populaciji osoba koja su preboljele bolest a da nisu ni znali da su zaraženi – rekao je Capak.


Šef HZJZ-a je odgovarajući na pitanje o Imunološkom zavodu rekao kako bi “da imamo Imunološki zavod bilo puno manje problema, ne samo sada nego i inače”.


Rekao je i kako je moguće da bolest nestane, kao što se dogodilo i sa SARS-om, ali da se za sada ne može tvrditi što će se točno dogoditi.


Ponovno je progovorio o tome kada bi mjere mogle biti ukinute.


– Nikad nisam rekao da će mjere sigurno biti na snazi do lipnja, nego da je to samo mogućnost. Ako krivulja počne padati, vrlo ćemo brzo osloboditi one koji trebaju raditi ili putovati, rekao je Capak i otkrio dosta bitnu informaciju – ukoliko sve bude u redu i ako ne bude dramatičnog rasta broja oboljelih moguće je da mjere lagano popuste već do Uskrsa.