Crna hrvatska zbilja

Čak sto tisuća radnika u opasnosti da u idućih godinu dana izgubi posao

Gabrijela Galić

Od početka krize, unatoč stalnim porukama kako imamo rigidno radno zakonodavstvo, u Hrvatskoj je ugašeno 150 tisuća radnih mjesta, mahom u proizvodnji, ali i uslužnim djelatnostima 



ZAGREB » Više od 97 tisuća radnika u Hrvatskoj u opasnosti je da u idućih godinu dana ostane bez posla. Naime, prema Ključnim pokazateljima na tržištu rada (KILM) Međunarodne organizacije rada (MOR) vjerojatnost da će ostati bez posla unutar godinu dana visi nad glavom 7,2 posto zaposlenih u Hrvatskoj. Nimalo optimistična procjena slika je trenutačne gospodarske situacije u Hrvatskoj, ali i svih predviđanja gospodarskog rasta.


Iako i Vlada, i Europska komisija, ali i Međunarodni monetarni fond (MMF) predviđaju blagi oporavak domaćega gospodarstva u idućoj godini, kada je riječ o zapošljavanju još se neko vrijeme ne očekuju pomaci na tržištu. Nezaposlenost će, prema svim pokazateljima, i dalje ostati razmjerno visoka. Tako je MMF, primjerice, u listopadu znatno korigirao svoja proljetna predviđanja te procjenjuje kako će stopa nezaposlenosti u idućoj godini biti na razini 16,1 posto. Ranije su prognozirali 14,7 posto. Usporedbe radi, procjena MMF-a u proljeće kazivala je da će razina nezaposlenosti u ovoj godini biti 14,7 posto da bi u jesenskoj korekciji stopu povećali na 16,6 posto. Riječ je o međunarodno usporedivnoj anketnoj stopi. 


Od početka krize, unatoč stalnim porukama kako imamo rigidno radno zakonodavstvo, u Hrvatskoj je ugašeno 150 tisuća radnih mjesta, mahom u proizvodnji, ali i uslužnim djelatnostima. Nova radna mjesta teško se otvaraju i kada se pogledaju, primjerice,  o ulascima i izlascima u evidentiranu nezaposlenost jasno je da se najviše radnika otpušta u trgovini, prerađivačkoj industriji, građevinarstvu, pružanju smještaja te pripremi i posluživanju hrane.


Cijeli članak pročitajte u tiskanom izdanju Novog lista od ponedjeljka, 16. prosinca 2013.