Nepravomoćna odluka

CMS: Presuda Sandri Benčić dokaz je da građani mogu tražiti odštetu zbog nezakonitih sigurnosnih provjera

Hina

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Zbog nezakonite sigurnosne provjere koju je provodila SOA, kojom joj je povrijeđeno pravo na poštovanje privatnog i obiteljskog života, doma i dopisivanja, država Sandri Benčić, prema nepravomoćnoj presudi, treba isplatiti odštetu od 20.000 kuna



Centar za mirovne studije (CMS) priopćio je u utorak da je presuda njihovoj aktivistici Sandri Benčić, kojoj je nepravomoćno dosuđena odšteta zbog nezakonite sigurnosne provjere, “dokaz kako nezakonite provjere uzrokuju povrede prava osobnosti i da građani u takvim situacijama mogu tražiti odštetu”.


CMS podsjeća da zbog nezakonite sigurnosne provjere koju je provodila Sigurnosno-obavještajna agencija, kojom joj je povrijeđeno pravo na poštovanje privatnog i obiteljskog života, doma i dopisivanja, država Sandri Benčić, prema nepravomoćnoj presudi, treba isplatiti odštetu od 20.000 kuna. U priopćenju dodaju da je Sandru Benčić SOA nezakonito provjeravala u razdoblju između 17. studenog 2006. i 2. siječnja 2007. nakon što se kandidirala za Vladin Savjet za razvoj civilnog društva.


“Ovom presudom potvrđena je odluka Ustavnog suda koji je u svibnju 2014. utvrdio da je sigurnosna provjera provedena nezakonito, odnosno da je izostao sudski nadzor, da se ne zna tko ju je i kada provodio te koji su podaci njome prikupljeni. Inače, na čelu SOA-e tada se nalazio Tomislav Karamarko. CMS naglašava kako u ovom, ali i drugim slučajevima upravo bez Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija ne bi bilo moguće saznati provjerava li SOA građane nezakonito niti pokrenuti sudski postupak o tome”, stoji u priopćenju.




Stoga, CMS podsjeća i na važnost uspostave učinkovitog građanskog nadzora sigurnosnih službi radi dodatnog neovisnog mehanizama zaštite građana.


“Mišljenje Vijeća za građanski nadzor u slučaju Sandre Benčić bilo je ključno da se utvrdi povreda ljudskih prava. Porazno je da građanski nadzor već duže vrijeme nije konstituiran unutar Hrvatskog sabora te da službe, pogotovo u današnje vrijeme kada pod kapom zaštite od terorizma vlasti olako brišu granice (ne)sigurnosti, rade bez učinkovitog građanskog nadzora. Građani trebaju imati sustavan i neovisan nadzor nad sigurnosnim službama, kako sigurnosne službe ne bi nastavile vršiti ovakve nezakonite nadzore nad građanima”, smatra CMS.