Marakeški sukob

Bujanec likuje zbog utjecaja na Kolindu: ‘Drago mi je da i u nas postoje političari koji misle poput Kurza i Orbana’

Dražen Ciglenečki

Foto Ivo Čagalj / PIXSELL

Foto Ivo Čagalj / PIXSELL

Marakeš. Sporazum možda potpiše Plenković, možda gospođa Marija Pejčinović-Burić, ali nam je drago što u Hrvatskoj postoje i političari koji razmišljaju drukčije i bliži su Viktoru Orbanu, Sebastianu Kurzu i Donaldu Trumpu – rekao nam je Bujanec



ZAGREB Velimir Bujanec, voditelj talk showa koji prenose neke lokalne televizije, već je dovoljno utjecajan da može izazvati političku krizu u Hrvatskoj i inicirati novi sukob između predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i premijera Andreja Plenkovića. Pomoć je Bujanec ovaj put imao od predsjedničinih pratitelja na Facebooku, koji su Kolindi Grabar-Kitarović proteklih dana poručivali da mora onemogućiti pristupanje Hrvatske takozvanom Marakeškom sporazumu o migracijama.


Riječ je o zaista nevjerojatnoj priči. Bujanec je u srijedu objavio na Facebooku odgovor što ga je iz Ureda predsjednice dobio na pitanje hoće li Kolinda Grabar-Kitarović staviti potpis na dokument UN-a koji uređuje neka pitanja vezana za svjetski problem migracije. U tom se odgovoru navodi da Ured nije uključen u pregovore o ovom sporazumu, Bujanca se upućuje na Ministarstvo vanjskih poslova, a »budite sigurni da neću potpisati Marakeški sporazum«. Predsjednica ga ni ne može potpisati, ali ključno je da je ona izrazila neslaganje sa sporazumom, od kojeg je u srijedu odustala Austrija, a još u srpnju Mađarska. Međutim, Kolinda Grabar-Kitarović ga je ranije u potpunosti podržavala, o tome je krajem rujna govorila na zasjedanju Opće skupštine UN-a i planirala je 10. prosinca ići na konferenciju u marokanski grad Marakeš na kojoj će sporazum biti svečano prihvaćen.


Bujanec je, pak, ponosan na učinak svoje intervencije u Uredu predsjednice. Ispričao nam je kako je potaknut upitima gledatelja svoje emisije Bujica zatražio očitovanje Pantovčaka i kako mu je stigao nedvosmislen odgovor da predsjednica neće potpisati Marakeški sporazum.




– Odgovor mi je dostavila glasnogovornica Ivana Crnić, a na dodatno pitanje je li predsjednica ovlaštena potpisati sporazum, s Pantovčaka su mi potvrdno odgovorili. Nije moj posao da ulazim u to tko je točno u ime Republike Hrvatske ovlašten dati potpis na Marakeški sporazum, ali zato mogu iskazati zadovoljstvo što su gledatelji Bujice dobili odgovor, s kojim su još k tome – zadovoljni. Po reakcijama naših gledatelja, vidim da im je drago što gospođa predsjednica neće otići u Marakeš. Sporazum možda potpiše Plenković, možda gospođa Marija Pejčinović-Burić, ali nam je drago što u Hrvatskoj postoje i političari koji razmišljaju drukčije i bliži su Viktoru Orbanu, Sebastianu Kurzu i Donaldu Trumpu – rekao nam je Bujanec.


Predsjednicu su, osim njega, na promjenu stava o ovom međunarodnom sporazumu vjerojatno natjerali i brojni simpatizeri, koji su je na njezinom Facebooku preklinjali da ne potpiše nešto što bi nanijelo »veliko zlo cijelom hrvatskom narodu«. »Kao istinski domoljub, branitelj i kršćanin pozivam vas u ime Isusovo da odustanete od tog velikog zla. Pripazite što radite. Služite Bogu i svom narodu«, upozorio je jedan pratitelj Kolindu Grabar-Kitarović. I ona nije izdržala ovakav pritisak, ostavila je Vladu da sama brani Marakeški sporazum.