Relikvija

Brojni vjernici u Dubrovniku dočekali sarkofag s neraspadnutim tijelom svetoga Leopolda Bogdana Mandića

Hina

Grgo Jelavic/PIXSELL

Grgo Jelavic/PIXSELL

Katedralni župnik don Stanko Lasić rekao je kako je sv. Leopold Bogdan Mandić ostao svjetionik vjernicima kroz brojna desetljeća



Brojni vjernici Dubrovačke biskupije, ali i oni izvan nje, dočekali su u subotu navečer u Dubrovniku sarkofag s neraspadnutim tijelom svetoga Leopolda Bogdana Mandića,


Iz Herceg Novog sarkofag sa svečevom relikvijom stigao je nešto poslije 20 sati te je do Biskupijskoga svetišta Gospe od Milosrđa dopraćen svečanom procesijom koju su predvodili Dubrovački trombunjeri, festanjuli i bratimi dubrovačkih bratovština.


Katedralni župnik don Stanko Lasić rekao je kako je sv. Leopold Bogdan Mandić ostao svjetionik vjernicima kroz brojna desetljeća.




”Osobno, a i cijeli naš grad, svećenici, redovnici i redovnice, cijeli Božji puk nekako je ushićen jer ovo je večer koja se svih tiče i koja sve pokreće, koja nas ne čini samo članovima Crkve, već i ponosnima što imamo sveca koji je naše gore list, iz našega susjedstva, franjevca, kapucina, koji je doista osvjetlao obraz našega naroda te ostao svjetionik kroz sve ove godine i desetljeća”, istaknuo je Lasić te dodao kako će vrijeme do nedjelje u 14 sati kada sarkofag ide iz Dubrovnika biti Božji dar.


‘”Svi smo sretni i zadovoljni i vjerujem da će večer, noć i sutrašnji dan do 14 sati doista biti duhovno okupljalište, molitveno bdijenje, prigoda za sveti sakrament pomirenja te za svijest da sa svecima najbolje komuniciramo ako im se molimo, od njih tražimo zagovor te ako ih nasljedujemo”, rekao je župnik Lasić. Istaknuo je da je sv. Leopold bio svetac kojega svi mogu nasljedovati, od male djece, osoba s posebnim potrebama, svećenika, pokornika, grešnika, domoljuba, te velik domoljub koji je, iako je živio u Italiji uvijek govorio da mu je srce ”na onu stranu Jadrana”, osjećao je da pripada ovom narodu i ovoj Crkvi, a bio je širok prema svim drugima – ekumenist, trajno opredijeljen za jedinstvo kršćana..


Nakon svečanoga dočeka u crkvi Gospe od Milosrđa, kojega je predvodio fra Jure Šarčević, provincijal Hrvatske kapucinske provincije, sarkofag s neraspadnutim tijelom sv. Leopolda izložen je u samoj crkvi gdje ga obilaze vjernici u tišini i molitvi za zagovor kod Boga.


Bdijenje će trajati do 4 sata ujutro kada počinje misa koju će predvoditi župni vikar, a mise će u nedjelju, 17. rujna, još biti u 7 sati (predvodi don Robert Ćibarić, župnik župe sv. Mihajla Lapad), u 9 sati (predvodi fra Marinko Šakota, župnik župe sv. Jakova iz Međugorja) te svečano koncelebrirano misno slavlje u 11 sati koje će predvoditi dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.


Relikvija sveca će se u nedjelu, 17. rujna, u 14 sati ispratiti na put za Split.