Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 19° 3
Sutra: 19° 19° 3
22. travnja 2019.
WikiLeaks o atentatu koji je pripremao Hrvat

Bolivijski predsjednik Morales htio tužiti Hrvatsku zbog Chica

Evo Morales/REUTERS
Evo Morales/REUTERS
Autor:
Objavljeno: 4. siječanj 2011. u 7:15 2011-01-04T07:15:00+01:00

Chico je rođen u Boliviji 1960. godine, a početkom rata u Hrvatskoj  došao je izvještavati kao novinar

ZAGREB Bolivijski predsjednik Evo Morales bio je u iskušenju da  podnese tužbu protiv Hrvatske zato što je njen državljanin Eduardo  Rozsa Flores zvani Chico bio vođa terorističke grupe kojoj je cilj bio  atentat na Moralesa.

Otkriva to depeša iz američkog veleposlanstva u  La Pazu sačinjena nakon obraćanja potpredsjednika Bolivije Alvara  Garcie Linere diplomatskom zboru nekoliko dana nakon što je peteročlana grupa koju je predvodio Chico uništena, a objavljena na WikiLeaksu.

U toj akciji bolivijskih vlasti poginuli su Chico, zatim irski  državljanin Michael Martin Dwyer i mađarski državljanin Arpad Magyaros, a uhićeni su Mario Tadic Astorga, hrvatski i bolivijski državljanin te Elod Toaso, mađarski državljanin. Bolivijske snage uništile su tu  terorističku grupu 16. travnja 2009. godine.

Morales je odbio zahtjev hrvatskih, mađarskih i irskih vlasti za istragom o okolnostima pogibije njihovih državljana kazavši da »te zemlje  nemaju pravo tražiti objašnjenje«. Prema sadržaju depeše, Morales je  taj zahtjev ljutito odbio.

– U iskušenju sam da ih tužim, to je ono što želim učiniti, ali nisam odvjetnik. Kako mogu braniti ljude koji dolaze napasti predsjednika? To je vrlo  ozbiljno. Ja mogu misliti da su te vlade njih poslale da napadnu mene,  da napadnu demokraciju, navodi se ljutiti Moralesov ispad u depeši

Chico je rođen u Boliviji 1960. godine, a početkom rata u Hrvatskoj  došao je izvještavati kao novinar.

U jesen 1991. javio se kao dragovoljac  u Zbor narodne garde, postao zapovjednik Prvog internacionalnog voda, a borio se ponajviše u Laslovu. Bio je blizak sa zapovjednikom  obrane Osijeka Branimirom Glavašem, a njega i njegovu grupu sumnjičilo se za miniranje srpskih kuća u Osijeku i okolici te za ubojstvo  švicarskog novinara Christiana Würtenberga i britanskog Paula Jenksa.

 Chico je dobio hrvatsko državljanstvo, a dobio je i čin bojnika, kasnije  pukovnika. Prema njegovu scenariju snimljen je film »Chico« čije je  snimanje pomoglo Ministarstvo obrane. Nakon završetka Domovinskog rata uglavnom je živio u Budimpešti, a u Boliviju se vratio nekoliko mjeseci prije smrti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Tommy zna što voliš