Nakon 27 godina Vrhovni sud ukinuo odluke Hrvatske odvjetničke komore

Bivši sudac Mato Butijer u 84. godini postao odvjetnik

Branko Škorić

Iako je svojedobno bio osuđen, Vrhovni sud ne vidi prepreke jer se Mato Butijer ne natječe za sudačko mjesto



RIJEKA Bivši istražni sudac riječkog Županijskog suda Mato Butijer u svojoj 84-godini izvojevao je pravnu pobjedu unatoč negativnom mišljenju svojih budućih kolega iz Hrvatske odvjetničke komore.


Naime, od 1984. godine Butijer je nastojao postati članom HOK-a ali su ga odvjetnici listom odbijali. Međutim, vijeće Vrhovnog suda kojem je predsjedao sudac Nenad Perin dostavilo je ovih dana svoju presudu po kojoj se priziv Butijera prihvaća te se poništavaju rješenja Upravnog i Izvršnog odbora HOK-a. U drugoj točki presude Butijeru iz Opatije, Ulica A. Raspora 1, odobrava se upis u Imenik odvjetnika HOK-a Zagreb sa sjedištem u Rijeci. Upis se ima obaviti nakon položene prisege, ali ne kasnije od 29. veljače 2012. godine.


Stajalište Vrhovnog suda upućuje na zaključak da su tijela HOK-a pravilno provela postupak i to na temelju relevatnih dokaza o odlučnim činjenicama, ali da su izveli nepravilan zaključak da Butijer ne ispunjava uvjete za upis.




Tijela HOK-a su utvrđivanjem činjeničnog stanja taksativno navela da je Butijer diplomirao na Pravnom fakultetu u Zagrebu 1960. godine, da je 1963. položio pravosudni ispit u BiH, da je službovao kao sudac u Bugojnu, Livnu, Bjelovaru, a od 1. siječnja 1970. do 5. rujna 1985. godine bio je istražni sudac Okružnog suda u Rijeci.


Predsjedništvo Okružnog suda u Rijeci 21. siječnja 1986. godine razriješilo je Butijera dužnosti suca zbog povrede ugleda suda s time da je prethodnom odlukom predsjedništva Okružnog suda u Rijeci 9. rujna 1985. bio udaljen s dužnosti suca jer mu je određen pritvor.


Mato Butijer se prije 35 godina našao u središtu velike pravosudne afere, vođen je postupak protiv njega u kojem je bio osuđen. Nakon izdržavanja kazne i proteka određenog, zakonom predviđenog vremena, to je brisamo iz evidencije i više praktično ne postoji. 


Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista u utorak, 25. listopada 2011.