Ponedjeljak, 30. studenog 2015.
Sami su si krivi

Bez mirovina ostaje 54 tisuće umirovljenika jer nisu dostavili OIB

Ilustracija / Foto: Marko GRACIN
Ilustracija / Foto: Marko GRACIN
Autor: Gabrijela Galić
Objavljeno: 2. listopada 2013. u 19:12

Svi umirovljenici koji su se propustili odazvati brojnim pozivima  za dostavom potrebnih podataka, mogu to učiniti do kraja listopada. A ako OIB ne dostave, mirovina za listopad im neće biti isplaćena

ZAGREB  Bez mirovine za listopad, koja se isplaćuje u studenom, moglo bi ostati gotovo 54 tisuće korisnika hrvatske mirovine s prebivalištem u Hrvatskoj te u inozemstvu i to zbog činjenice da nadležnim službama nisu dostavili OIB. U proteklih više od godinu dana korisnici mirovina u dva su navrata pismeno obaviješteni o tome da trebaju dostaviti podatke koji u sustavu nedostaju. 

Dio se tim pozivima odazvao, no dio do danas nije dostavio traženi OIB. Za dio korisnika mirovine služba mirovinskog osiguranja sama je »izvukla« podatak o osobnom identifikacijskom broju, no u nekim slučajevima – a to u upravo umirovljenici za koje je upitna isplata mirovine u studenom za listopad – do traženog podatka nisu mogli doći. 
Svi oni koji su se propustili odazvati pozivu za dostavom potrebnih podataka, mogu to učiniti do kraja listopada. A ako OIB ne dostave, mirovina za listopad im neće biti isplaćena. 

Prema trenutnim podacima s kojima raspolaže ministarstvo rada i mirovinskog sustava, traženi OIB nije dostavilo 5,4 tisuće umirovljenika na teritoriju Hrvatske, 18 tisuća umirovljenika koji žive u Srbiji i Bosni i Hercegovini te oko 30 tisuća umirovljenika s hrvatskom mirovinom koji žive u ostalim zemljama

Komentari

16
Morate biti prijavljeni ako želite ostaviti komentar. Prijavi se / Registriraj se
 • paris
  paris   Objavljeno: 3. listopada 2013. u 23:26

  Taj OIB zna svaki poštar ,samo kad država mora nešto isplatiti onda neznaju doći do njega!

 • Patriot
  Patriot   Objavljeno: 3. listopada 2013. u 12:52

  Nije li ono i Vesnica nam Pusić prijetila ostankom bez mirovin aako ne uđemu u EU?

 • vuki
  vuki   Objavljeno: 3. listopada 2013. u 12:24

  Ma pogledajte ovo čudo (nazvao sam to tako da ne budem bezobrazan)! Pored sveg elektronskog umreženja, koje usput budi rečeno košta i plaćeno je novcem naroda, trebaju umirovljenici dostavljati OIB! Možda je to po prijedlogu koalicijskog partnera Vlade iz redova umirovljenika! Ovo potvrđuje činjenica da na ovakav čudan zahtjev Hrelja nije nikako reagirao! Držim da je ovo smicalica koja im ne služi na čast!

 • Kro Miki
  Kro Miki   Objavljeno: 3. listopada 2013. u 11:36

  Ovi nas Partizani doveli na prosjački !!! Gdje su bili za vrijeme Domovinskog ??? Skrivali se po šumama i gorama !!! a onda kad smo dobili Domovinu: HOP pa preko UDBE preuzeli Državu !!! Jeste čuli Štedula - pravog super-domoljuba: i Sanader je UDB-aš !!! Jedino mi nije jasno da udbaši na vlasti - hapse svoje !!! Ovi "šumari" su sve zakomplicirali !!!

  • paris
   paris   Objavljeno: 3. listopada 2013. u 23:29

   Jeli to onaj što je 30 godina patio u Švedskoj za Hrvatsku?

 • M.Trošelj
  M.Trošelj   Objavljeno: 3. listopada 2013. u 9:18

  Koji idiot može smisliti ovako nešto?

 • Vukovar.1991
  Vukovar.1991   Objavljeno: 3. listopada 2013. u 9:04

  Siguran sam da nitko od 30.000 partizanskih umirovljenika, sorry penzionera, neće zaboraviti unijeti OIB. NJima će se organizirati posebna pomoć kako ne bi ostali bez penzija koje su zaradili po šumama i gorama. Neki čak i rođeni 1942.

 • kekec
  kekec   Objavljeno: 3. listopada 2013. u 8:09

  OIB se traži od osoba koje primaju hrvatsku mirovinu, a ne žive na njenom teritoriju, što je urednik članka zaboravio napisati.

  • Mandarina
   Mandarina   Objavljeno: 3. listopada 2013. u 10:04

   "... s prebivalištem u Hrvatskoj te inozemstvu..." tko zna više o čemu je tu riječ...

 •  @w@3t3
  @w@3t3   Objavljeno: 3. listopada 2013. u 5:01

  to je malo, brojka bi trebala bit 540000, pak da vidimo gdje se onda probija granica strpljenja i poniznosti sitnozube stoke.

 • Mandarina
  Mandarina   Objavljeno: 2. listopada 2013. u 23:11

  "sami su si krivi"... da li autorica clanka zna u kakvim uvjetima zivi mnostvo starcadi u RH? starci po selima ne znaju koristiti internet, a što ako su gluhi, jesu li i onda "sami krivi"...? kakav je to komentar??

 • nightlooser
  nightlooser   Objavljeno: 2. listopada 2013. u 22:05

  ukinuti sve mirovine umirovljenicima koji ne dostave svoju DNK analizu ... ako je i dostave zatražiti i krvnu sliku ... pa onda ukinuti mirovine za sve s povećanim kolesterolom, šećerom i tlakom ... a ako su i ti nalazi u redu , oduzeti mirovinu i vratiti ih u radni odnos !!
  ovaj akcijski plan neminovno bi donio značajne uštede našem vrlom proračunu ...

 • jod
  jod   Objavljeno: 2. listopada 2013. u 21:54

  Za ovakve se "vijesti" u SFRJ išlo u zatvor. Ah, dobra stara vremena.

 • pravda_za_sve
  pravda_za_sve   Objavljeno: 2. listopada 2013. u 20:22

  Kakva su ovo sad sranja? A jel Aleksa Perković (od milja nazvan Leks) umirovljenik? Ako jest hoće li i njemu Novi list obustaviti mirovinu.

 • JosipM
  JosipM   Objavljeno: 2. listopada 2013. u 20:06

  Kakav je ovo naslov? Tvrdnja da ih 54000 ostaje bez mirovine, a onda u tekstu "mozda". To je ona mala skola senzacionalisticko, zutog novinarstva. Lazi u naslovu da privuces ekipicu da cita. Ovo 5,4 cetri tisuce cemo zanemarit. Ajde tipfeles. Svakom se omakne. E Gabrijela... ;)

  • pacijent
   pacijent   Objavljeno: 3. listopada 2013. u 18:44

   I mess with people. Confuse them, freak 'em out, but I always set 'em straight in the end.

   I NEVER maliciously manipulate people. Sometimes it's read as such though. Especially with guys - they think I'm really into them, and the truth is, I just get to know people really quickly, then conversation will drop off suddenly when I find out enough about a person to have a decent opinion of them. If I value their friendship, I keep it, if we're not compatible, I slowly phase them out, or phase them to acquaintance/friend. A lot of - well people really, have read my forwardness/friendliness as flirting, and then feel they've been lead on when I stop talking to them.

   Mostly, new things excite me. Once I'm familiar with something, I often lose interest. It's not manipulation, it's just how I am. Also, it's more efficient to get to know people quickly