Danas na Vladi

Bespravna gradnja: Država je od legalizacije 2014. ubrala 570 milijuna kuna

Jagoda Marić

Od tog novca 30 posto, odnosno 171 milijun kuna  pripada  lokalnim jedinicama na čijem su teritoriju izgrađene nelegalne građevine. Novac koji je otišao u državni proračun  potrošen je za saniranje posljedica poplave u županjskoj Posavini



ZAGREB  Država je od naknada u sklopu legalizacije u prošloj godini ubrala  570 milijuna kuna, izvijestila je Agencija za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada u svom izvješću za prošlu godinu o kojem će Vlada raspravljati na današnjoj sjednici.


Od tog novca 30 posto, odnosno 171 milijun kuna  pripada  lokalnim jedinicama na čijem su teritoriju izgrađene nelegalne građevine. Novac koji je otišao u državni proračun  potrošen je za saniranje posljedica poplave u županjskoj Posavini.


U svom izvješću Agencija objašnjava da je na 826 948 zahtjeva za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada, izdala 215 643 rješenja o izvedenom stanju što čini 28,9 posto od ukupnog broja zaprimljenih zahtjeva. U Agenciji je u 2014. godini bilo 185 zaposlenika i to svi na određeno vrijeme.




Vlada će na današnjoj sjednici donijeti i odluku o tome da su članovi skupština i nadzornih odbora trgovačkih društava od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku u kojima država ima većinski udio obvezni poduzeti sve potrebne radnje da navedena društva dio ostvarene dobiti za 2014. godinu uplate u državni proračun razmjerno udjelu države u temeljnom kapitalu društva, te da trgovačka društva u kojima država ima manjinski udio dio dobiti uplate u državni proračun.  Tako će se dodatno napuniti državna blagajna.


Država će ipak nešto i trošiti, pa će Vlada donijeti odluku  da zajedno s državnim fondovima sudjeluje u dokapitalizaciji Podravke što će je koštati  oko 105 milijuna kuna, ali će na taj način zadržati kontrolni paket, odnosno udio iznad 25 posto,  u toj koprivničkoj tvrtki.