Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 0° 4n
Sutra: 0° 0° 4n
20. siječnja 2019.
Predsjednik SDP-a

Bernardić: U Hrvatskoj vlada kaos, državom vladaju korupcija i kriminal, tražimo raspuštanje Sabora i izbore

Bernardić: U Hrvatskoj vlada kaos, državom vladaju korupcija i kriminal, tražimo raspuštanje Sabora i izbore
Bernardić: U Hrvatskoj vlada kaos, državom vladaju korupcija i kriminal, tražimo raspuštanje Sabora i izbore
Autor:
Objavljeno: 15. svibanj 2018. u 23:09 2018-05-15T23:09:03+02:00

»Jučer je postalo jasno da je premijer Andrej Plenković duboko upleten u aferu Agrokor, odnosno izvlačenje 500 milijuna kuna iz tog koncerna. Trgovalo se povlaštenim informacijama i pogodovalo pojedincima, što je kažnjivo jer je riječ o zloporabi položaja i ovlasti. Oni koji su znali za ta djela a tajili su to također su počinili kazneno djelo. Ako je Martina Dalić morala otići, onda se s pravom pitamo zašto DORH još ne postupa. Jesu li zatajile institucije države i je li na njih izvršen politički pritisak«, rekao je Bernardić

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić ocijenio je u utorak nakon izvanredne sjednice Predsjedništva stranke da je u Hrvatskoj »na snazi izvanredno stanje, zbog čega SDP zahtijeva hitno raspuštanje Sabora i raspisivanje izbora«.

»Jučer je postalo jasno da je premijer Andrej Plenković duboko upleten u aferu Agrokor, odnosno izvlačenje 500 milijuna kuna iz tog koncerna. Trgovalo se povlaštenim informacijama i pogodovalo pojedincima, što je kažnjivo jer je riječ o zloporabi položaja i ovlasti. Oni koji su znali za ta djela a tajili su to također su počinili kazneno djelo. Ako je Martina Dalić morala otići, onda se s pravom pitamo zašto DORH još ne postupa. Jesu li zatajile institucije države i je li na njih izvršen politički pritisak«, rekao je Bernardić.

»Evidentan je kaos koji je nastao u državi zbog Plenkovićeve Vlade. Državom su zavladali i vladaju nepotizam, korupcija, kriminal i mržnja prema drugačijima po nacionalnosti, vjerskoj ili bilo kojoj drugoj osnovi. Zbog svega navedenog, za nas u SDP-u u Hrvatskoj je na snazi izvanredno stanje. Zahtijevamo raspuštanje Sabora i raspisivanje izbora«, istaknuo je Bernardić.
Čelnik SDP-a smatra da je Plenković duboko upleten u aferu Agrokor i da je odgovoran za izvlačenje 500 milijuna kuna iz tog koncerna. Bernardić je istaknuo da je predsjednik Vlade HDZ-a i HNS-a izgubio svaki politički legitimitet te da građani toj Vladi više ne vjeruju.

U prilog svojim tvrdnjama o postojanju mržnje i rasističkog govora mržnje protiv Srba, LGBT osoba i Roma u Hrvatskoj naveo je izvještaj Europske komisije o rasizmu i netoleranciji u kojemu, kako je rekao, »Europska komisija kritizira neadekvatan odgovor hrvatskih vlasti na jačanje netolerancije jer se u većini slučajeva govor mržnje tretira samo kao prekršaj«.
»Za ovaj sramotan izvještaj odgovorna je ova Vlada koju podržavaju manjine, a to znači da te iste manjine podržavaju veličanje ustaštva«, kritizirao je Bernardić manjinske zastupnike, koji su dio vladajuće koalicije.

Predsjednik zastupničkog Kluba SDP-a Arsen Bauk najavio je njihove sljedeće poteze koje je nazvao »3 I«. To su »Izbori«, »Izvanredni povjerenik kroz raspravu o Agrokoru« te »Ina«. Rekao je kako će najprije staviti u proceduru prijedlog odluke o raspuštanju Hrvatskoga sabora, kao legitimnog i proceduralnog načina izazivanja novih izbora. »Nadamo se da će predsjednik Sabora taj prijedlog staviti što prije na dnevni red. Za sutra, temeljem naših poslovničkih prava, pripremamo raspravu o Agrokoru. Zbog najnovijih napisa u jednom tjedniku, iskoristit ćemo drugu poslovničku mogućnost i početkom lipnja tražiti raspravu o našoj interpelaciji koja se 'kiseli' čekajući dnevni red, a koja se tiče renacionalizacije Ine i HEP-a, i ulozi tzv. grupe 'Borg' i u tom slučaju«, rekao je Bauk.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka