Ministar uprave na Facebook profilu

Bauk stao u obranu Kosor: Desnica joj ipak ne može oduzeti status počasne građanke

Jasmin Klarić

Zalaganjem za prava manjina Jadranka Kosor se nije pokazala nedostojnom takve počasti i oduzimanje titule počasne građanke s takvim obrazloženjem bilo bi nezakonito i takva odluka trebala bi biti obustavljena od primjene i upućena sudu da donese pravorijek", napisao je Bauk



Inicijativa vukovarskog HSP Ante Starčević, koju je brzo podržao i HDZ, da se Jadranki Kosor oduzme titula počasne građanke Vukovara, neće se moći ostvariti.


Iako je lokalna desna koalicija, u suradnji s prebjegom iz SDP-a Željkom Pinjuhom već napravila i precizni vremenski plan, po kojoj bi se bivšoj premijerki oduzeo status počasne građanke u listopadu, prije Dana sjećanja, ispriječio im se ministar uprave Arsen Bauk.


Preciznije, Zakon o lokalnoj samoupravi, i članak 11. na koji je Bauk skrenuo pažnju u ponedjeljak navečer na svom Facebook profilu. “Članak 11. Zakona o lokalnoj samoupravi propisuje da se počast može opozvati ako se počastvovani pokaže nedostojnim takve počasti. Zalaganjem za prava manjina Jadranka Kosor se nije pokazala nedostojnom takve počasti i oduzimanje titule počasne građanke s takvim obrazloženjem bilo bi nezakonito i takva odluka trebala bi biti obustavljena od primjene i upućena sudu da donese pravorijek”, napisao je Bauk.




Ideja da se bivšoj premijerki i predsjednici HDZ-a oduzme titula počasne građanke potekla je od Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, uz obrazloženje da Kosor nije potpisala saborski zahtjev da se situacija u Vukovaru stavi na dnevni red sjednice Sabora. Političke stranke koje je Stožer podržao na nedavnim lokalnim izborima brzo su prihvatile zahtjev, dok je Kosor u ponedjeljak u Saboru održala iznimno emotivnu tiskovnu konferenciju na kojoj je ustvrdila kako se radi o pokušaju njene potpune eliminacije iz političkog života te kako je ona jedini živući svjedok koji se usudi javno reći, jer se toga ne srami, da je HDZ glasao za Ustavni zakon o pravima manjina 2002. i da je HDZ 2009. bio u većini koja je promijenila Statut u Gradu Vukovaru. “Svi ti ljudi u tadašnjoj vladi koji se danas odriču tih odluka i koji danas žele doći na vlast u Hrvatskoj su sudjelovali u svim tim odlukama, zaključila je Kosor.


Kako bilo, činjenica je da će eventualna odluku o oduzimanju titule počasne građanke Jadranki Kosor političari vukovarske desnice morati, s vrlo upitnim izgledima za uspjeh, pokušati obraniti na sudu.