Veliki odljev

Banke izvlače dobit: Milijarde kuna profita izlazi iz Hrvatske

Jagoda Marić

Zagrebačka banka objavila je da će njezini dioničari dobiti 5,30 kuna dividende po dionici / Foto Milivoj MIJOŠEK

Zagrebačka banka objavila je da će njezini dioničari dobiti 5,30 kuna dividende po dionici / Foto Milivoj MIJOŠEK

Od 2010., uključujući ovu godinu, dvije najveće domaće banke, PBZ i Zaba, svojim dioničarima isplatit će gotovo deset milijardi kuna dividende, od čega će devet milijardi završiti u Italiji



ZAGREB – Zagrebačka banka i Privredna banka Zagreb objavile su ovih dana da će svojim dioničarima isplatiti dividendu iz prošlogodišnje dobiti i vlasnici dionica te dvije najveće domaće banke ovog će proljeća dobiti ukupno 2,18 milijardi kuna dividende. Najveći dio tog novca, oko dvije milijarde kuna, odlazi u Italiju jer su tamo i najveći dioničari dvije domaće banke, Banca Intesa Sanpaolo i UniCredit. Oni će na kraju i najviše profitirati zbog činjenice da su hrvatske banke u prošloj godini ostvarile dobit od 5,1 milijarde kuna.


Zagrebačka banka objavila je da će njezini dioničari dobiti 5,30 kuna dividende po dionici, što znači da će u ovoj godini, kad glavna skupština potvrdi tu odluku, dobiti ukupno 1,69 milijardi kuna dividende, a najveći će dio, 1,433 milijarde, otići vlasniku većine dionica UniCreditu, dok će 188 milijuna dobiti Allianz koji je drugi najveći dioničar te hrvatske banke.


PBZ pak za svoje dioničare predlaže isplatu 25,33 kune po dionici, što je ukupna dividenda od oko pola milijarde kuna, a prema trenutnom broju dionica Intesa bi trebala dobiti 470 milijuna kuna.


Četiri velike




Ostale banke, koje su također poslovale s dobiti, još nisu objavile koliko će od toga koristi imati njihovi dioničari, ali za očekivati je da će i one isplatiti dividendu nakon što to uglavnom nisu činile prošle godine jer je bankarski sektor, zbog konverzije kredita iz »švicaraca« u eure, u 2015. poslovao s gubitkom. No, PBZ je, primjerice čak i lani isplatio svojim dioničarima po 10,16 kuna dividende, odnosno nešto manje od 200 milijuna kuna i to iz zadržane dobiti iz prethodnih godina.


Banke su dividendu isplaćivale i u 2010. godini, dakle u godini u kojoj se dobit ostvarivala na osnovi rezultata iz 2009. godine, prve godine najjače krize u Hrvatskoj, kada je gospodarstvo palo 7,4 posto. Od tada će, uključujući ovu godinu, dvije najveće domaće banke PBZ i Zaba svojim dioničarima isplatiti gotovo deset milijardi kuna dividende, od čega će više od devet milijardi završiti kod glavnih dioničara, matičnih banaka u Italiji.


Te dvije banke, zajedno s Raiffeisenbank i Erste bankom drže oko dvije trećine domaćeg tržišta. RBA i Erste još nisu objavili hoće li i koliku dobit isplatiti svojim dioničarima, ali su od 2010. godine, barem prema onome što se može izvući iz njihovih izvješća, ukupno isplatile oko tri milijarde kuna dividende. Kako većina njihovih dionica pripada vlasnicima iz Austrije, tako je i taj novac proteklih godina završio na njihovim računima. RBA je od 2010. do 2016. godine isplatila svojim vlasnicima 2,3 milijarde kuna dividende, dok je Erste banka bila nešto skromnija i njihova je isplata u istom razdoblju bila oko 700 milijuna kuna.


OTP kupila Splitsku


To znači da su vlasnici dionica četiri najveće domaće banke od 2010. godine svojim dioničarima isplatile gotovo 13 milijardi kuna dividende, iako se računica još ne može zatvoriti jer se za RBA i Erste tek očekuju odluke o tome hoće li i u kojem iznosu prošlogodišnju dobit preusmjeriti u isplatu dividendi svojim vlasnicima.


S obzirom da je OTP banka krajem 2016. godine kupila Splitsku banku, nastala je time grupacija koja će se ugurati među prve četiri banke u Hrvatskoj. No, zanimljivo je da Splitska banka od 2006. do 2013. godine nije svojim vlasnicima iz Francuske, banci Societe Generale, isplaćivala dividendu, nego je tek prije četiri godine isplatila dividendu nešto manju od 200 milijuna kuna. Isti iznos isplaćen je i u 2015. godini, iz dobiti ostvarne 2014. godine. Prema njihovim financijskim izvješćima i Adikko bank, nekadašnja Hypo banka, svojim je vlasnicima u Austriju od 2010. godine isplatila oko 750 milijuna kuna dividende.