Dugogodišnja pravna borba

Australija odobrila izručenje kapetana Dragana Hrvatskoj

Danko Radaljac

Višegodišnji je to epilog pravne borbe Hrvatske koja je tražila da se Vasiljković, zapovjednik kninskih specijalaca i instruktor paravojnih formacija, izruči zbog ratnih zločina



ZAGREB Čudan pravosudni dan za Hrvatsku. Australski ministar unutarnjih poslova odobrio je izručenje Hrvatskoj Dragana Vasiljkovića, poznatijeg pod nadimkom Kapetan Dragan, zbog ratnih zločina počinjenih u Hrvatskoj tijekom Domovinskog rata.


Višegodišnji je to epilog pravne borbe Hrvatske koja je tražila da se Vasiljković, zapovjednik kninskih specijalaca i instruktor paravojnih formacija, izruči zbog ratnih zločina. Kako se neslužbeno saznaje, Vasiljkoviću je sad ostala tek još jedna instanca za žalbu na odluku o izručenju, nakon čega slijedi odlazak u Hrvatsku.


Prema pisanjima australskih medija, Dragan Vasiljković, koji se inače u Australiji skrivao pod imenom Daniel Snedden, zatražio je pomoć jednog od najpoznatijih američkih odvjetnika za međunarodno pravo, kako bi pokušao pobiti izručenje. Za napomenuti je kako Australija do ovog slučaja nikada nije izručila osobu osumnjičenu za ratne zločine.